De subtiele grens tussen electronisch en klassiek

Opposite Exhale – Nothing Lasts

Wymer Praamstra ,

Eelco Jellema uit Sneek heeft eind vorig jaar zijn eerste album Nothing Lasts uitgebracht bij het Amerikaanse Tympanik label. Nothing Lasts staat vol met experimentele ambient muziek met scherpe randjes. Een cd-recensie.

Opposite Exhale – Nothing Lasts

Hoewel niet veel Friezen en waarschijnlijk ook niet veel Nederlanders Opposite Exhale zullen kennen, is dat over de landsgrenzen wel anders. Het debuutalbum van de Sneker Eelco Jellema, de man achter Opposite Exhale, is uitgebracht door een Amerikaans label en heeft daarmee meteen een wijd verspreid publiek bereikt. Met lovende recensies in verschillende landen als gevolg.

Opposite Exhale maakt muziek die niet eenvoudig te plaatsen is. De schijnbaar grote tegenstelling tussen (neo-)klassiek en electronisch geweld worden samengebracht op Nothing Lasts. De eerste twee nummers zetten je op het verkeerde been; lokken je in de luwte met rustige composities met voornamelijk piano. Eenmaal bij het derde nummer The Downfall of Beliefs aangekomen wordt deze droom ruw verstoord. Een ambient intro maakt plaats voor een soort breakcore intermezzo waar pak ‘em beet Bong-Ra zich niet voor zou schamen.

Deze trend van wrede verstoring vind je over het hele album terug. De gedoseerde electronische uitspattingen laten de subtielere klassieke stukken veel intenser klinken en vice versa. De schijnbare tegenpolen versterken elkaar, juist door dat grote contrast. En dit is precies wat de CD spannend houdt. Waar artiesten van een van beide genres vaak verzanden in oninteressant geneuzel weet Jellema de spanning een stuk beter vast te houden. Al is de cd met 16 nummers wel aan de lange kant.

Opposite Exhale heeft met Nothing Last geen makkelijke cd gemaakt, maar liefhebbers van wat experimentelere electronische muziek van zullen hem zeker kunnen waarderen. Jellema zorgt eigenhandig voor een verbreding van het muzikale spectrum in Friesland. Nu hopen dat hij nog eens live te zien zal zijn.