Coparck staat voor degelijkheid

Sukilove voor grilligheid

Tekst: Wymer Praamstra. Foto's: Erik Jan Koopmans. ,

Sukilove en Coparck vormen samen een mooi affiche. Sukilove heeft lovende recensies het laatste album en Coparck doe het al tien jaar goed. De Belgen van Sukilove hebben niet de beste avond denkbaar, maar Coparck vijzelt het niveau op door een sterk optreden.

Sukilove voor grilligheid

Hoewel Sukilove ook als headliner op verschillende podia in ons land optreedt, is het spel van de Belgen wel erg matig te noemen deze avond. Misschien is dit ook gedeeltelijk te wijden aan het slecht afgestelde gitaargeluid; de een veel te hard en de ander te zacht. Ook het songmateriaal is niet van een geweldig niveau. De set van een dik uur begint zeer slecht en, hoewel het naar het eind stukken beter wordt, blijft in de middelmaat steken. Enthousiaste reacties in het publiek blijven logischerwijs uit en de positive uitschieters worden hooguit met wat hoofdgeknik beantwoord. Ze kunnen ongetwijfeld beter, maar in Romein blijven ze bij op een 5’je steken, en dat is geen voldoende.

Drie kwartier later begint Coparck te spelen na een mooi intro op de piano. Deze 10-jaar oude band uit Amsterdam is bezig met hun afscheidstournee. Na vier redelijk succesvolle albums en honderden optredens is het genoeg geweest voor de mannen onder aanvoering van zanger Odilo Girod. Het artistieke hoogtepunt was volgens de mannen bereikt. Het beste van Coparck komt samen in de overbekende single The World of Tomorrow, die heel TV-kijkend Nederland bekend voor zal komen. Ook single A Good Year for the Robots heeft het ver geschopt. Deze nummers definieren waar Coparck voor staat: degelijke jazzy poprock die niet snel verveelt, maar ook weinig experimentaliteit en avontuur toont.

Een redelijke hoeveelheid mensen heeft Romein gevonden om hun laatste optreden in Friesland te bekijken. Zij worden beloond met een sterk optreden met een paar super climaxen. Waar bij Sukilove het terughoudende publiek op een meer dan veilige afstand stond, komen ze na één nummer van Coparck al bijna tot aan het podium. Het enthousiastme van de pianist en de genietende grimas van de drummer zijn vermakelijk om naar te kijken. Het uitstekende geluid van de band en kraakheldere stem van zanger Girod zijn prachtig. Absoluut hoogtepunt is, zoals verwacht, ‘het liedje van de reclame’ dat geweldig opbouwt naar een climax en luid applaus krijgt. Een sterk optreden van deze onderhoudende en tijdloze band die 10 jaar lang een constante factor is geweest in de popscene.

Wie: Sukilove + Coparck
Waar: Romein
Opkomst: Redelijk goed