Ballonfeest in Romein

Elske DeWall presenteert haar nieuwe cd

Tekst en foto's: Marcel Poelstra ,

Het is vrijdagavond, het regent af en toe, en bepaald warm is het ook al niet. Desondanks staat er rond een uur of acht een enorme rij mensen in de Bagijnestraat richting de ingang van Romein. Wat is hier aan de hand? Een geheim optreden van een wereldster dat is uitgelekt via Twitter? Nee, het blijkt de cd-presentatie te zijn van Elske DeWall die zoveel mensen trekt.

Elske DeWall presenteert haar nieuwe cd

Een lange rij wachtenden schuifelt traag richting de ingang van Romein en aan de gesprekken te horen zijn een hoop mensen van ver gekomen. Opvallend, aangezien je zou verwachten dat dit grotendeels een thuiswedstrijd zou zijn. Groot is dan ook de teleurstelling bij een deel van de rij als op een bepaald moment iemand in de ingang begint te roepen dat het uitverkocht is, en dat het voor mensen zonder kaartje geen zin meer heeft nog in de rij te blijven staan.

Elske DeWall geniet voorafgaand aan deze nieuwe cd, met name in Friesland bekendheid vanwege haar gastoptredens bij Syb van der Ploeg, en haar friestalige uitvoering van de Leonard Cohen klassieker Dance With Me To The End Of Love. De vanavond te presenteren cd, genaamd Balloon Over Paris, belooft echter een andere richting in te slaan. Met recente optredens op Noorderslag,  bij Giel Beelen op 3FM, en op tv bij De Wereld Draait Door lijkt hiermee nu ook de rest van Nederland warm te lopen voor de muziek van Elske DeWall.  Balloon Over Paris is opgenomen in New Jersey, Amerika, en geproduceerd door Randy Crafton, die eerder ook werkte met onder anderen Room Eleven.

Binnen in Romein is het,  zoals kon worden verwacht,  behoorlijk druk. De zaal is goed gevuld, en zelfs de balkons staan vol. Boven het podium hangen ter verhoging van de sfeer grote papieren lampions in de vorm van ballonnen, geheel in stijl met de titel van de cd. Het publiek roezemoest er lekker op los, maar wordt muisstil zodra Elske de eerste tonen op de piano speelt van het openingsnummer Away From You. Wat gelijk opvalt is de professionele uitstraling. Van enige nervositeit (die er ongetwijfeld wel zal zijn) valt weinig te bespeuren. De cd wordt vanavond vrijwel integraal gespeeld, zodat we een goed beeld krijgen van welke kant dit muzikaal op gaat.  Er wordt een afwisselende set  gespeeld van gevoelige ballads en soms lekker rockende uptempo nummers. Hierbij valt op dat het allemaal behoorlijk Amerikaans klinkt, met vleugjes countryrock, in het verlengde van andere Nederlandse zangeressen als Ilse Delange of Stevie Ann. Wat het uniek maakt is Elske haar stemgeluid, want die neigt meer richting soul, denk aan Joss Stone of misschien zelfs Mariah Carey. En die combinatie van muziekstijlen en haar stem zorgt voor een unieke eigen sound.

Bijzondere aandacht verdient toch ook wel haar begeleidingsband.
Met name zus Femke, met wie Elske naar eigen zeggen al van jongs af muziek maakt, valt op omdat die in de koortjes ook over behoorlijk goede vocalen blijkt te beschikken en daarnaast ook minstens zo fotogeniek is als Elske zelf. Daarnaast is het opvallend hoeveel verschillende instrumenten er op het podium worden bespeeld: piano, diverse gitaren, mandoline, accordeon en de nodige percussie, het is allemaal echt en vrijwel niets komt er uit keyboards of andere toverdoosjes.

Bij een cd-presentatie hoort natuurlijk ook het onvermijdelijke officiële gedeelte. Iemand van de platenmaatschappij Universal claimt  zijn overbodige 2 minutes of fame door niet veel meer te doen dan het aankondigen van bekende Leeuwarder Jan Jaap van der Wal, die de cd zal komen uitreiken. Jan Jaap weet natuurlijk op zijn geheel eigen wijze de lachers op zijn hand te krijgen met een onvermijdelijke Gerard Kemkers grap en reikt vervolgens aan de eerst nog op afstand ietwat verlegen toekijkende Elske, het eerste exemplaar van de cd uit.

Al met al kunnen we terugkijken op een afwisselende muzikale avond, met een leuke voor-elk-wat-wils setlist, en kan Elske beginnen aan haar triomftocht door de rest van het land, en misschien zelfs wel de rest van de wereld.  En de kans lijkt groot dat de vanavond meegebrachte voorraad cd’s behoorlijk geslonken is, dan wel uitverkocht.

Gezien:  Elske DeWall
Waar: Poppodium Romein
Opkomst: Groter dan de capaciteit van Romein