Anti-Conformisme op z’n top

Drachten trilt door snelle punk

Tekst: Harmen van Meekeren Foto's: Margot Verleg ,

Drachten ging gisteren punk. De Britse punk-godfathers The Varukers kwamen de gevestigde maatschappij weer even flink wakker schudden. Hierin kregen ze steun van drie Nederlandse acts: Fleas and Lice, Human Corrosion en Kezus Krijst. Het resultaat was een bijna vier uur durend spektakel met een verschrikkelijk hoog tempo. Het aantal mensen dat was gekomen feestte er flink op los.

Drachten trilt door snelle punk

Op 13 maart was het punkavond in Drachten. De Britse punk-godfathers The Varukers kwamen de gevestigde maatschappij weer even flink wakker schudden. Hierin kregen ze steun van drie Nederlandse acts: Fleas and Lice, Human Corrosion en Kezus Krijst. Het resultaat was een bijna vier uur durend spektakel met een verschrikkelijk hoog tempo. Het aantal mensen dat was gekomen feestte er flink op los.

 

Als eerste aan beurt was de band Human Corrosion. De band uit Leeuwarden kenmerkt zich door het gebruik van twee zangmethoden. De zanger neemt de grunts voor z’n rekening terwijl de bassist de hogere tonen verzorgd. Het is nou niet bepaald van dezelfde kwaliteit als de Mongolische Tuva stam hun zang, maar het gaf zeker voor een verassende wending aan de avond die nog voor ons lag. Door korte en opzwepende nummers kreeg de band het publiek gemakkelijk aan het swingen. Vlak voor het eind nam Eva het over van de bassist. Zij focuste zich samen met de andere zanger daarna helemaal op de zang. Een goede opwarmer voor dat wat komen ging .

 

Next up: Kezus Krijst. Deze Rotterdamse band begon hun gig uiteraard weer met hun opkomstkreet die heel het publiek ook mee schreeuwde. Met nummers als: Kraak de Leegstand, Kapitalisme en Religie maakt je blind toonden zij aan dat zij conform de punkregels werkten. Lekker anarchistisch te werk gaan en je boodschap verspreiden onder minderheidsgroeperingen. Op een gegeven moment zetten de heren een nummer in dat verdacht veel op een Blink 182 nummer leek uit te draaien, maar na enkele maten van deze rustigere muziek brak de hel alweer los. Aan het eind stond de drummer nog alleen in z’n boxer op het podium. Aan een veelvuldig “Broek uit!”gaf hij dan geen gehoor. 

 

Nu was het de beurt aan de routiniers van Fleas and Lice. Deze band uit Groningen heeft natuurlijk een reputatie om U tegen te zeggen, en dat lieten ze blijken ook. Het publiek toonde aanvankelijk een soort vaan respect jegens de band. Het bleef rustig op de vloer. Toen de band eenmaal goed los was, pikte het publiek dat meteen op. Complete anarchie was het gevolg. Terwijl mensen hard ter wereld stortten in de pit, werkte Fleas and Lice hun repertoire af. Zangeres Esther was de dominantste van de beide zangers, terwijl Robbie meer de kracht van de zang liet horen. Op een gegeven moment was het ‘sexy time’ en stond ieder bandlid, op Esther na, topless op het podium. De Groningers speelden hun nummers nog even uit en gingen af met een sisser.

 

Daar waren dan eindelijk The Varukers. Er moesten nota bene drie Marshalls aan te pas komen om de versterkerproblemen van de gitarist te verhelpen. Toen eenmaal alles werkte, knalden de heren uit Londen dan ook vol gas vooruit. De heren hadden in 30 jaar tijd wel hun slanke gesteldheid verloren en kunnen nu best als gezet worden bestempeld. Daarentegen hadden de heren geen enkel probleem om de snelle, krachtige nummers ten gehore te brengen. Nummers als Right to the Slaughter en All Systems Fail werden herkend door het publiek en vrolijk meegejoeld. De band oversteeg de andere bands door het gebruik van solo’s, hoewel Kezus Krijst ook sporadisch een solo er uit gooide. De solo’s van The Varukers daarentegen gierden door je lichaam. Dit was een fantastsiche ervaring. Overall waren de heren uit Londen de winnaars van de avond.

Wie: Human Corrosion + Kezus Krijst + Fleas and Lice + The Varukers

Waar: Iduna, Drachten

Opkomst: Een dikke 140 man