Angelic Upstarts missen inzet

Show van oi-punkers mocht qua intensiteit in strijd zijn met leeftijd van band en publiek

Eric Ennema ,

Er is een publiek voor, al ligt de gemiddelde leeftijd ervan even hoog als dat bij het doorsnee André Rieu-concert. Daar houden de vergelijkingen overigens wel op. Zaterdag deed alwéér een legendarische streetpunkband (na de Cockney Rejects, en recentelijk Sham '69) het Drachtster Iduna aan, en wéér werd het publiek op haar wenken bediend.

Show van oi-punkers mocht qua intensiteit in strijd zijn met leeftijd van band en publiek

Er is een publiek voor, al ligt de gemiddelde leeftijd ervan even hoog als dat bij het doorsnee André Rieu-concert. Daar houden de vergelijkingen overigens wel op. Zaterdag deed alwéér een legendarische streetpunkband (na de Cockney Rejects, en recentelijk Sham '69) het Drachtster Iduna aan, en wéér werd het publiek op haar wenken bediend.

De gasten waren deze keer Angelic Upstarts. Naar eigen zeggen als sinds 1977 actief, al kwam de debuut-LP pas twee jaar later uit. Het is verleidelijk om de concerten van Cockney Rejects (mei vorig jaar) en dat van de Upstarts met elkaar te vergelijken. Het eerste dat opvalt is de publieke belangstelling. Die was bij de Rejects vele malen groter dan bij de Upstarts. Toch tappen beide bands uit hetzelfde vaatje. Zijn de Rejects in hun muziek compromislozer? Ja, dat zal een rol spelen. En daar zijn de Upstarts juist in te prijzen. Zowel in hun plaatcarrière, met 2,000,000 Voices als hoogtepunt,  als  tijdens het optreden in Drachten durfden de mannen gas terug te nemen. Dat gebeurde in de ballad Solidarity -wat overigens wel de beperkte houdbaarheid van politiek getinte nummers aangeeft, de Poolse vakbond onder leiding van Lech Walesa is voor velen inmiddels wel erg lang geleden.

 

Verder zijn de Upstarts ook niet vies van een uitstapje naar reggae, The Clash was voor zanger Mensi c.s. altijd een belangrijk voorbeeld. In vergelijking met de Rejects vallen de Upstarts op één belangrijk punt tegen: Inzet. Waar de Londense streetpunks vorig jaar een kleine orkaan van energie veroorzaakten, daar waren de Upstarts bijna lui. Mensi is, met z'n enorme bierbuik en kale kop-met-pretoogjes, een imposante verschijning, maar was regelmatig de tekst kwijt en banjerde tijdens instrumentale passages goedmoedig over het podium. Van een extreemlinkse, socialistische oi/skin-band verwacht je toch iets meer vuur, vooral ook omdat dat wel degelijk in de nummers zit. Gelukkig kwamen de nummers allemaal voorbij: ‘Killer songs’  als You're Nicked, Last Night Another Soldier en (vooral) Woman in Disguise. Nu nog een show die qua intensiteit in strijd was met de leeftijd van zowel Mensi als een flink deel van het publiek. Dan was het perfect geweest.

 

Wat: Angelic Upstarts
Waar: Iduna, Drachten
Wanneer: 27-03-2010