3VOOR12 Friesland Festival

Nobody Beats The Drum, Gumnaam en meer!

Paul van Berlo ,

Eerder was het de bedoeling om het 3VOOR12 Friesland festival op 29 januari plaats te laten vinden, maar daar kwam vanwege annuleringen niks van terecht. De organisatie heeft een nieuwe datum geprikt, dus zullen we Het Bolwerk alsnog op zijn grondvesten laten schudden. Dat doen we op 27 maart!

Nobody Beats The Drum, Gumnaam en meer!

NIEUWE DATUM: 27 MAART! BE THERE!
Eerder was het de bedoeling om het 3VOOR12 Friesland festival op 29 januari plaats te laten vinden, maar daar kwam vanwege annuleringen niks van terecht. De organisatie heeft een nieuwe datum geprikt, dus zullen we Het Bolwerk alsnog op zijn grondvesten laten schudden. Dat doen we op 27 maart!


3VOOR12 Friesland won in 2009 de Friese popprijs voor haar bijdrage aan de Friese popcultuur. Met die prijs wil 3VOOR12 Friesland natuurlijk nog meer doen voor de Friese popcultuur. Daarom organiseert ze in samenwerking met poppodium Het Bolwerk en de Academie voor Pupcultuur het 3VOOR12 Friesland Festival. Dit vindt op 27 maart plaats in Het Bolwerk te Sneek.

Op het festival zullen zes bands op het podium verschijnen. Natuurlijk stuk voor stuk aanstormend talent, zoals verwacht mag worden bij 3VOOR12. Drie bands vinden hun oorsprong bij de Leeuwarder Academie van Popcultuur.

The Heatmachine is in Friesland - en zeker in de omgeving van Sneek - geen onbekende meer. Met hun extatische pop met een rock-’n-roll ziel en de drang om te dansen deden ze vorig jaar hun eerste optreden in de voorronde van de Kleine Prijs van Fryslân en wisten ze het meteen tot de finale te schoppen.

De Basis was echter de winnaar van deze finale. Een hiphopband met veel potentie volgens de jury. Dat bleek want De Basis won daarna ook nog een ‘The road to Parkpop’ en stond vorige week nog op Eurosonic.

Gumnaam is de derde Academieband van de avond. Gumnaam’s grote stadsgeluid is een ongekende hectische smeltkroes van sounds en flavours die aan Bombay, Paramaribo, Kingston en East London herinneren. De Haarlemse DJ/Producer heeft een ongeëvenaarde eigen stijl. Duidelijk te horen zijn Gumnaam’s voorliefde voor Dubstep, Grime, Reggae, Hiphop, Drum n Bass en Bollywood. Op zijn pas verschenen “Riddim & Culture EP”, waarop Gumnaam onder andere samenwerkt met de Rotterdamse rapper/zanger Shyrock a.k.a. Maikal X en Naba Napalm uit London City, creëert Gumnaam een volstrekt uniek geluid. Gumnaam treedt op als live-act, samen met zanger(es) en sitar-speler.

So What komt uit de koker van het uitwisselingstraject met 3VOOR12 Den Haag. De Haagse band was de eerste die op Sellaband 50.000 dollar bij elkaar wist te sprokkelen om daarmee hun debuutalbum op te nemen. Het album ‘Tiptoes’ is pas verschenen en met de singel ‘Keep on running’ bestormt So What nu de charts.

Van Mr. Love & The Stallions heb je vast wel eens een berichtje gehad, want deze band is bijzonder actief op Hyves. De band is momenteel bezig met een nieuw album, want het laatste album ‘Cruel Art of Gossip’ is alweer van 2007. Op dat album laat de groep een coherent volwassen geluid horen dat zonder dat de branie en de experimenteerdrift te kort wordt gedaan. De single ‘Fill Me Up’ werd vrijwel meteen een hit. De bijbehorende clip werd 100.000 maal bekeken op Hyves en het nummer behaalde de eerste positie in de Kink 40. Daarnaast wordt de single tot op heden gebruikt voor de Lipton Tea reclamereeks. 3FM bestempelde Mr. Love & The Stallions als Serious Talent.

‘Resistance is futile. Nobody. Beats. The Drum.’ De Utrechtse breakbeateclectronica van Nobody Beats The Drum was nog nooit live in Friesland te bewonderen. Daar brengt het 3VOOR12 Friesland Festival verandering in, want deze band is moddervet op het podium. Sterker nog: volgens de band is het een absolute voorwaarde voor een gelukkig leven. Desondanks kun je ook hun laatste EP ‘Focus’ thuis opzetten en proberen hetzelfde resultaat te benaderen. Een gebruiksaanwijzing vind je op hun Myspace.

Al met al zes redenen om op zaterdag 27 maart naar het Bolwerk in Sneek te komen voor het 3VOOR12 Friesland festival.


Wat: Het 3VOOR12 Friesland Festival
Wanneer: Zaal open 20.00 uur
Waar: Het Bolwerk in Sneek
Entree: slechts 7 euro. Voorverkoop bij www.hetbolwerk.nl. N.B.: Op vertoon van CJP pas, OV-studentenkaart, studenten- of scholierenpas slechts 5 euro!