Greyline on tour in Schotland

Tourfilm Froeks TV toont Greyline als nooit tevoren

Tekst: Peter Dijkstra ,

Air guitar spelen op de boot, jointje bouwen in Engeland, pissen in de landelijke riviertjes en het monster van Loch Ness spotten. Het moge duidelijk zijn: Schotland had de eer om kennis te maken met de heren van Greyline.

Tourfilm Froeks TV toont Greyline als nooit tevoren

Begin juni stak Greyline het Kanaal over voor hun eerste tour in het Verenigd Koninkrijk. First stop? Het goNORTH festival. GoNORTH valt als festival wel wat te vergelijken met Eurosonic. Net als op Eurosonic draait het bij goNORTH om Europees talent. De bezoekers kunnen dan ook van alles verwachten en soms is dat wel even schrikken. 'Op het moment dat wij onze eerste noot aansloegen, waren er een hoop mannen in pak aanwezig die wel even verrast opkeken', zo vertelt gitarist Jurjan Scheper. 'Over het algemeen waren de reacties toch zeer positief en hebben we al een uitnodiging op zak om nog eens terug te komen.'

Vervolgens is het rap door rijden naar het RockNess festival. Niet zo maar even een festival, want naast Greyline maakten onder andere Vampire Weekend, Pendulum, Fatboy Slim, The Strokes en zelfs good old Blondie hun opwachting. RockNess mag dan wel een groot meerdaagsfestival zijn; een garantie voor een volle tent is het niet. 'De bandjes voor ons stonden vaak voor maar twintig man te spelen. Om te voorkomen dat ook wij voor een lege tent kwamen te staan, hebben we snel onze cd's gepakt en zijn we het festivalterrein overgeweest om onszelf te promoten.' Kennelijk is dit niet onopgemerkt gebleven want Greyline hield er naar eigen zeggen goede contacten op na met een Schotse promoter.

Op verzoek van FroeksTV hebben de heren een camera meegenomen en zijn hun Schotse avonturen voor jullie vastgelegd. Eerder plaatsten we deel I van de film al in de Friese Flitsen van week 25, maar nu is ook deel II uit. Voor het gemak kun je hieronder beide delen bekijken.