Customs maakt de belofte waar

Zweterige Clubavond in een uitverkochte Blokhuispoort

Tekst: Wymer Praamstra Foto's: Marieke van der Veen ,

Al bij de derde show in de Blokhuispoort van Podium Asteriks kan het bordje uitverkocht op de deur. Reden daarvoor: de Belgische Customs en het uit onze eigen provincie afkomstige Alpine Pack.

Zweterige Clubavond in een uitverkochte Blokhuispoort

Rond de aanvangstijd van 20.00 uur is het al duidelijk dat het vanavond druk gaat worden. En inderdaad, de capaciteit van 150 bezoekers is snel bereikt. Aan de deur moeten tientallen mensen teleurgesteld naar huis worden gestuurd. Niet verwonderlijk als je bedenkt dat de hoofdact ook al op de grootste Belgische festivals Rock Werchter, Pukkelpop en Dour speelde.  

Het winnen van de Kleine Prijs van Fryslân brengt natuurlijk een zekere belofte met zich mee die Alpine Pack vanavond niet echt in weet te lossen. De uitstraling is er, de sound is goed hoewel het een eigen smoel mist, maar voornamelijk door de lengte stelt het optreden teleur. Vier nummers is wel erg karig. Het korte optreden bevatte echter voldoende aanknopingspunten om de potentie te horen, die er met hard werken en wat tijd om te rijpen zeker uit zal komen.

Hoofdact Customs is makkelijk te plaatsen in het hoekje Interpol en Editors, die op hun beurt weer de inspiratie uit Echo & The Bunnymen en Joy Division halen. Maar dat betekent zeker niet dat ze er geen leuk concert van maken. De Belgen zijn opvallend aardig en vinden de locatie, terecht, prachtig.

Bijna heel het debuutalbum Enter the Characters komt voorbij, met uiteraard de bescheiden hits Justine en Rex als uitschieters. Opvallend strak en aanwezig zijn de bas en drums. Vooral de eerste is bij veel bands slechts op de achtergrond aanwezig, maar bij Customs misschien wel het, net als bij Godfathers Joy Division, belangrijkste instrument. Niet toevallig kondigt zanger Kristof Uittebroek ietwat sarcastisch (‘de meest voor de hand liggende keuze’) een cover van deze band aan als eerste toegift.

In een zweterig warme en flink aan het dansen geslagen Blokhuispoort doet Customs waar ze voor gehaald zijn. Ze borduren knap en met een eigen invulling door op de lijn van Interpol en Editors en weten daarmee een sterk optreden neer te zetten. Met twee goede bands en een uitverkochte zaal kan Podium Asteriks samen met 3voor12 Friesland terugkijken op een zeer geslaagde samenwerking die in november, met Bettie Serveert op het affiche, een passend vervolg zal krijgen.