Jean Parlette warmt op

Releaseshow van Le System

Tekst: Wymer Praamstra Foto's: Fotografieke ,

Jean Parlette is een van Frieslands meest actieve bands als het gaat om fanparticipatie. Met hun unieke, interactieve project ‘Le System’ is het mogelijk zelf, betalend of gratis, lid te worden van Jean Parlette en zo actief mee te doen met de band.

Releaseshow van Le System

De sinds eind 2007 onder leiding van Jos Blomsma bestaande band leek in sneltreinvaart naar de top van de Nederlandse popscene te gaan. Een veelbelovend begin waarbij ze ondermeer werden uitgekozen om mee te doen aan het Freesonica project leidde tot optredens op grote binnenlandse festivals als Oerol en Motel Mozaïque. Ook de CD-release ging niet ongemerkt voorbij: lovende recensies in OOR en op 3VOOR12. Maar daar stokte de progressie. Met de introductie van Le System probeert de folktronicaband defintief uit de schaduw te stappen en zich te profileren als een van Nederlands parels in de popscene.

 

De presentatie van Le System is in ieder geval geen overgesubsidieerde en onderbezochte avond, maar een kleinschalige en interactieve gebeurtenis. Via de site van Le System en de twitterpagina van Jean Parlette was zoveel mogelijk ruchtbaarheid gegeven aan de mogelijkheid om via een live-stream het optreden te volgen en voor betalende ‘leden’ van de band en genodigden was er de mogelijkheid om er daadwerkelijk bij te zijn. In een huiskamer in een monumentaal Leeuwardens pand hadden zich zo’n 25 ‘bandleden’ verzameld om er een mooie avond van te maken.

 

Muzikaal gezien is er sinds de koerswijziging van de band op pr2.0-gebied weinig veranderd. Rustieke ‘schemerlampmuziek’ is misschien nog wel de beste benaming. Lichte beats vormen bij afwezigheid van een drummer de basis van de nummers waarbij vooral de fijne stem van Jos Blomsma in positieve zin opvalt. Een ongebruikelijke combinatie van flamencogitaar, synthesizers en cello werkt goed in het creëeren van een duidelijke sfeer in veel nummers. Erg catchy is de muziek niet, maar de teksten en muziek zijn van dusdanige kwaliteit dat het de aandacht probleemloos vasthoudt. Wanneer Jean Parlette begint met spelen is de sneeuwstorm buiten al lang vergeten.

 

Wie: Jean Parlette
Waar: Haniahof, Leeuwarden          
Opkomst: Volle woonkamer