Hiphoppers nog in winterslaap Hiphoppers nog in winterslaap

Een avond met tamme hiphop in Romein

, Tekst: Ico Jelmer Balt Foto's: Jort Klarenbeek

Hiphoppers nog in winterslaap

Een avond met tamme hiphop in Romein

Tekst: Ico Jelmer Balt Foto's: Jort Klarenbeek ,

Diggy Dex ken je misschien wel van de single Slaap Lekker (Fantastig Toch). Nu is het alleen nog de vraag of hij met zijn clubtour ook volle zalen weet te trekken. Dit keer probeert hij het in poppodium Romein te Leeuwarden.

Een avond met tamme hiphop in Romein

Diggy Dex ken je misschien wel van de single Slaap Lekker (Fantastig Toch). Nu is het alleen nog de vraag of hij met zijn clubtour ook volle zalen weet te trekken. Dit keer probeert hij het in poppodium Romein te Leeuwarden.

Hiphoptrio The LMN3 uit Bolsward, bestaande uit MC Berq en DJ Tryout, mag aftrappen. De zaal telt dertig man. Geen ramp, want de hiphop is vrij relax, jazzy en bevat geen hoog spring of meeschreeuw gehalte. De beats, scratches en raps zijn van een goed niveau en vullen elkaar prima aan. Berq is heel goed verstaanbaar. Zijn flows, teksten en zijn keurige accent maken het plaatje dan ook helemaal compleet. Toch maakt het tekort aan showelementen het optreden te 'gewoontjes' om te blijven verrassen. Op naar de tweede act.

'De muzikale lijn raakt zoek'

Rapper Skiggy Rapz, het vaste voorprogramma van Diggy Dex, betreedt het podium. Hij staat bekend omdat hij zijn beats maakt, ook hij staat alleen met een DJ. Hij begint met een paar echte boombap-tracks: snelle flows, funky beats en een zeer aangename performance. De zaal telt nu veertig man. Het weerhoudt de rapper er niet van om zichzelf helemaal te laten gaan.
Plotseling wordt de zaal verrast met een rare wending in de set. Skiggy switcht van oldskool beats naar kampvuur gitaren en pakkende meezingrefreintjes. In plaats van hoofdknikkende hiphoppers staat er nu zelfs een schuifelend stelletje. “Normaal sta ik ook met een band, maar vandaag even niet”, deelt de artiest mee. Een niet al te best plan, want de muzikale lijn raakt gedurende zijn set steeds meer zoek.

'Fantastig toch'

Er zijn vijftig mensen binnen, waaronder de voorprogramma’s die zich ondertussen in het publiek hebben gevestigd. De Amersfoortse rapper Diggy Dex komt vol overtuiging en enthousiasme het podium opgestormd. Het lijkt bijna de omgekeerde wereld: “Normaal heb ik ook nog een DJ bij me”, zegt de rapper. “Maar hij kon ergens anders meer geld verdienen, dan vijf euro.” Diggy Dex wordt ondersteund door een vierkoppige -niet altijd even strakke- live band. Ze hebben niet de traditionele “hiphop” sound, maar neigen meer naar pop/rock. Diggy geeft een prima show, maar moet wel oppassen met zijn clichématige presentatie. “Als ik zeg Diggy, dan zeggen jullie Dex”, schreeuwt de rapper met zijn eigen naam op zijn T-shirt. Toch maakt de humor in zijn teksten de set verdraaglijk. Dankzij zijn verstaanbaarheid zijn alle woordspelingen goed te horen. Een volle zaal is het absoluut niet. Misschien slapen zijn fans daar iets te lekker voor. Fantastig toch?

Wie: Diggy Dex, Skiggy Rapz & The LMN3
Wanneer: donderdag 21 januari
Waar: Poppodium Romein te Leeuwarden
Hoeveel: +/- 50 man

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland