De Rûge Gids fan Eurosonic/Noorderslag De Rûge Gids fan Eurosonic/Noorderslag

Waar in Groningen waait dit jaar de Friese Bries?

, Sierd van der Bij

De Rûge Gids fan Eurosonic/Noorderslag

Waar in Groningen waait dit jaar de Friese Bries?

Sierd van der Bij ,

Friezen zijn een tikkel chauvinistisch en vinden het nooit erg om elkaar in de verre tegen te komen. Op een indoor festival als Euronosic/Noorderslag zal niet meteen een Friese vlag wapperen, maar de kroegen in Groningen zullen naar aanleiding van de vrieskou vast wat liters Beerenburg hebben ingeslagen. Als 050 je heimwee geeft, vind je die flessen wel. En tussen die 250 acts staat er ook altijd een handjevol Friese. Maar waar dan?

Waar in Groningen waait dit jaar de Friese Bries?

Friezen zijn een tikkel chauvinistisch en vinden het nooit erg om elkaar in de verre tegen te komen. Op een indoor festival als Euronosic/Noorderslag zal niet meteen een Friese vlag wapperen, maar de kroegen in Groningen zullen naar aanleiding van de vrieskou vast wat liters Beerenburg hebben ingeslagen. Als 050 je heimwee geeft, vind je die flessen wel. En tussen die 250 acts zijn er ook altijd een handjevol Friese. Maar waar dan?

3VOOR12 Friesland heeft de website eens van meerdere kanten bekeken en zet voor jou de Friese acts op een rijtje. Een rijtje is het wel, want op Europa’s belangrijkste conferentie en showcase festival loopt dit jaar weer een flink aantal Friese troeven rond.  Bij deze De Rûge Gids fan Eurosonic/Noorderslag.

0ne Trick Pony
18 jarige Workumse die in 2009 nog op de affiches van Into The Great Wide Open en Lowlands stond. Catchy liedjes, piano-indie in de sfeer van Kate Nash en Amanda Palmer.
zaterdag 16 januari, 20:20 – 20:40 uur: 3VOOR12 Zaal

Daily Bread
Wie kent ze niet? Vorig jaar stonden ze al op Noorderslag en dit jaar staan ze er gewoon weer. Maakt hun album Well You’re Not Invited ze blijvers?
donderdag 14 januari, 19:00 – 19:40 uur: De Opera
zaterdag 16 januari, 22:45 – 23:30 uur: Heineken Foyer


De Basis
Het voorprogramma van Rico & Sticks, het winnen van de Kleine Prijs van Fryslan. Niet niks! Je weet toch wie De Basis!
vrijdag 15 januari, 23:45 – 00:30 uur: Shadrak – up

Eklin
Gronings of Fries? Er bestaat in ieder geval geen twijfel over de kwaliteit. Een Noordelijk onderonsje in welke je Adept en Bonne Aparte terug ziet.
vrijdag 15 januari, 21:45 – 22:30 uur: De Kar

Elkse DeWall
Zomaar was ze daar, en zomaar is ze hier weer. Zou ze met haar debuutalbum Noorderslag kunnen veroveren?
zaterdag 16 januari – De Volkskrant Zaal

Greyline
Een van de twee boegbeelden van het Freesonica + project. Melodramatische metal met R&B invloeden. En binnenkort een nieuwe plaat.
vrijdag 15 januari, 20:45 – 21:30 uur: Shadrak – up

Ilanois
Ken je ze nog van Do You Hear Me? Nee? New Order, U2 en No Doubt ken je wel. Hun producers produceerde ook het nieuwe album van Ilanois. Houd dit tweede Freesonica + vlaggenschip in de gaten.
vrijdag 15 januari, 22:15 – 23:00 uur: Shadrak - up

Krause
Niet Fries, maar wel weer een belofte uit de renstal van de Academie van Popcultuur. Vergeet La Roux, this is Krause.
vrijdag 15 januari, 20:50 – 21:30 uur: De Opera

Noir
De val van de muur werd door Noir op ludieke wijze herdacht. 170 gitaristen, maar vrijdag staan ze er gewoon in hun normale opstelling. Progrock/metal in je gezicht.
vrijdag 15 januari, 22:30 – 23:15 uur:  Cafė Koster

Roos.
Met Roos. vergeet je spontaan de vrieskou en zie je de lammetjes alweer rondspringen. Feel good music zonder winterjas.
donderdag 14 januari, 21:45 – 22:30 uur: Buckshot Cafė

Spotrockers
Koos Cashloos, een kersthit maar vooral hiphop die uit het leven gegrepen lijkt te zijn. Zijn ze echt ‘de Nederlandstalige superband’ of denken ze dat maar?
donderdag 14 januari, 23:15 – 00:00 uur: Buckshot Cafė

De Academie voor Popcultuur is sterk vertegenwoordigd. We hebben een aantal in De Rûge Gids opgenomen, maar er zijn nog flink wat namen die er ook gewoon toe doen. Ze vertegenwoordigen Friesland wellicht niet allemaal, maar dat Friese pompeblêdsje zit ook in het wapen van de stad Groningen. Dat terzijde, hier een opsomming: Kraantje Pappie, The Black Atlantic, Growlin’ Love & Pain, Rosy Lee, Nzovoort, Oceana Company, Soulburn, DJ Irie en US. Klik hier voor het almachtige blokkenschema van #esns10.

Naast dit alles maakt Jean Parlette ook nog eens kans om de Interactive Award te winnen met hun Le System. De Interactive Award wordt uitgegeven door Eurosonic/Noorderslag, theFactor.e en Buma/Stemra.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland