17 bezwete mannen 17 bezwete mannen

Na avond stevige rock in Romein

, Tekst: Wymer Praamstra Foto's Rob IJpma

17 bezwete mannen

Na avond stevige rock in Romein

Tekst: Wymer Praamstra Foto's Rob IJpma ,

Maar liefst vier Nederlanse rockbands op het podium bij Romein. De 17 mannen van Astrosoniq, Gomer Pyle en Friese troeven New Killer Stars en Some Days Velvet delen een passie voor harde rock met vlagen metal en stoner.

Na avond stevige rock in Romein

Eerste band is de relatief nieuwe maar uit ouwe rotten bestaande Leeuwardense band Some Days Velvet. Muzikaal zit het dan ook zeker goed; de instrumentbeheersing van met name de kale gitarist Marcel Sytema is indrukwekkend met enkele onnavolgbare solo’s. De nummers zijn niet bijster orgineel of catchy, maar de stevige rock met (symfonische) metal invloeden luistert wel heerlijk weg. Zeker voor herhaling vatbaar als voorprogramma band in Romein.

New Killer Stars is al lang geen onbekende meer in Romein. De drie mannen komen dan ook uit Leeuwarden en volgen hun opleiding aan de Academie voor Popcultuur. Drumbeest Jelle van Gosliga blinkt uit door zijn hoekige drumstijl en de Sytse Bloem/Cesar Eisma tandem klinkt voller en gestroomlijnder dan eerst. Het laatste optreden van de huidige bassist Cesar is overtuigend en hopelijk pakt de al gevonden nieuwe bassist (die 30 minuten met een grijns staat te kijken) de draad op en blijft New Killer Stars zich ontwikkelen.

Hoewel vernoemd naar een zwakzinnige pompbediende uit een Amerikaanse sitcom is Gomer Pyle geenzins een band om om te lachen. Loeiharde stonerrock met een massieve ‘wall of sound’ die het publiek op gepaste afstand lijkt te houden. Oordopjes zijn geen overbodige luxe bij het trommelvliesteisterende volume waarmee Gomer Pyle overtuigend speelt.Vooral ex-35007 drummer Sander Evers is magistraal op de drums. Hoewel het geluid niet optimaal is en de climaxen af en toe in een dikke stroperige geluidsbrij veranderen is Gomer Pyle zeer indrukwekkend en een van Nederlands beste troeven in het stonergenre.

Laatste band is Astrosoniq uit Oss. De band wordt vaak, niet bijster origineel, ‘The Wizards of Oss’ genoemd vanwege de spacerock die ze spelen. Nieuw album Quadrant werd erg goed ontvangen en bevat ook daadwerkelijk enkele innoverende rock nummers die de grenzen opzoeken tussen space- en stonerrock. Ook Astrosoniq heeft een opmerkelijke drummer die door een ziekte zijn benen niet of nauwelijks kan bewegen en daardoor alles met zijn handen op een aangepast drumstel moet doen. Respect. Astrosoniq is verfijnder dan Gomer Pyle met ook rustige passages en brute uitbarstingen maar haalt het qua kracht niet bij de mede-Brabanders. Een krachtige afsluiter van een heftige avond.

Wie: Some Days Velvet, New Killer Stars, Gomer Pyle, Astrosoniq
Waar: Poppodium Romein
Opkomst: Matig gevuld

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland