Romein in de Kluts Romein in de Kluts

"Multidisciplinaircultureel" evenement

, Tekst: Cilla Geurtsen

Romein in de Kluts

"Multidisciplinaircultureel" evenement

Tekst: Cilla Geurtsen ,

Kluts keert dit jaar na enkele succesvolle edities in het verleden op volle sterkte terug in Romein. Vijf edities staan gepland en vette acts uit binnen- buiten- en Friesland zijn al vastgelegd. Met een lage entreeprijs en veel te zien, te doen en te horen is het een van de betere alternatieve feestjes in Friesland. Een interview met twee van de zes organisatoren.

"Multidisciplinaircultureel" evenement

7 deadly sins is het thema van de eerste klutsavond van dit seizoen. Als acts staan Stuurbaard Bakkebaard, Oceana Company en Lucky Basterds geprogrammeerd, maar daarnaast is er ook aandacht voor theater en vormgeving. Want Kluts moet een multidisciplinaircultureel evenement worden.  “En het moet deze editie ook wel een beetje ranzig worden.”

De organisatie van Kluts is in handen van een zestal studenten die van verschillende Friese opleidingen zoals D’Drive en de Academie voor Popcultuur afkomstig zijn.  Het zestal wordt vanuit Romein begeleid door Harrie Muis en vanuit de diverse opleidingen door Andries van Wieren. Jeroen Grendelman, die momenteel stage loopt bij Romein, zorgt voor een groot deel van de programmering. 3VOOR12/Friesland zit een uurtje aan tafel bij organisatoren Martijn Runia en Jilles Postma.

 “Het thema van deze eerste Kluts van dit voorjaar is 7 deadly sins. In iedere hoek van Romein zullen we een zonde vormgeven. Het thema luiheid wordt bijvoorbeeld vormgegeven bij de rookruimte. IJdelheid kun je terugvinden in de toiletten in de vorm van veel spiegels. En mocht je te buiten willen gaan aan gulzigheid dan kan dat aan de bar die overladen zal zijn met snoep en chocolade.

We richten het komende voorjaar ook steeds verfhoeken in. Zo kun je tijdens 7 deadly sins op een doek van 4 bij 2 meter één van de zeven zonden gaan schilderen. Aan het eind van alle Kluts edities gaan we de gemaakte schilderijen verloten. We hebben namelijk dit jaar aardig wat subsidie kunnen krijgen en daardoor hoeven we niet beperkt meer te denken. We kunnen echt wat neerzetten: aan acts maar ook aan visuals en aanverwante zaken.

We hopen dat er 150 bezoekers naar deze eerste editie komen. We gaan om mensen te trekken met een ijscokar langs alle hoge scholen en D’Drive. We geven dan een gratis ijsje weg aan mensen die alvast een kaartje kopen. Bovendien kunnen we dan een praatje maken met iedereen en we hopen zo dat we goed zichtbaar zijn en dat veel studenten weten wat Kluts inhoudt. De entree bedraagt bovendien maar 3.99 euro. En daar krijg je dus meer voor dan alleen maar wat bandjes. Wij weten, als student, wat het is om entree te betalen, dus ook daarom hebben we de entreeprijs zo laag mogelijk gehouden.

Thema’s voor volgende edities zijn 4 elements, stoute sprookjes, Duits en Kapot. “Kapot” moet onze hardste editie worden. We hebben al deze thema’s zelf bedacht. We worden namelijk helemaal niet op onze vingers gekregen door de begeleiders maar we kunnen wel met alle vragen bij hen terecht. Een deel van ons kan dit project gebruiken als stage, maar sommigen organiseren Kluts ook alleen puur voor de ervaring.

Eerste editie:  24 februari met Stuurbaard Bakkebaard, Oceana Company en The Lucky Basterds

Tweede editie: 24 maart met Kakkmaddafakka, Awkward I en A Liquid Landscape

Derde editie: 21 april met Moss, Eklin en Kanipchen Fit.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland