Metal Battle in Romein

Sincerus winnaar Friese Metal Battle

Tekst: Hedwig Terpstra ,

De zevende jaarlijkse voorronde van de Metal Battle, een talentenjacht voor hardrock- en heavy metalbands, werd zaterdag 20 februari in Romein gehouden. Shaboon, Sincerus, Leaper's Path en Lyonite streden om de eerste prijs en Mötley Crüst uit Tilburg was de afsluitende act.

Sincerus winnaar Friese Metal Battle

De zevende jaarlijkse voorronde van de Metal Battle, een talentenjacht voor hardrock- en heavy metalbands, werd zaterdag 20 februari  in Romein geopend door de Drachtster rap/metalcoreformatie Shaboon. Twee van de bandleden, de zanger en de drummer, waren verhinderd en werden vervangen door Janko ten Hoor, de drummer van Artfist en Berend Visser, van Beand & Skep. Met vier broers Visser op het podium staan was nieuw en ook nog even wennen. Ze speelden onder andere de nummers ‘Sworn to Silence’ en ‘Frater Diligo’. Het publiek was tijdens het optreden nog vrij rustig, zoals meestal bij de eerste band.

Toch wisten ze de aanwezigen genoeg op te warmen voor het optreden van de tweede band: Sincerus, bestaande uit vier mannen en twee vrouwen waaronder zangeres en gitariste Methilde Bouma. De band brengt progressieve melodieuze metal. In het begin was de band door de zenuwen even helemaal de kluts kwijt in een nummer, maar dat was gelukkig maar van korte duur. Tijdens het nummer ‘Karma’ begon het publiek lekker mee te schreeuwen en werd er vooraan ook flink geheadbangd.

Na Sincerus was het de beurt aan metalband Leaper’s Path. Deze band verving de band Euthanised, die deze avond verhinderd was. Zanger Hans Kuypers wist het publiek behoorlijk op te zwepen met een energieke show en al bij het eerste nummer ‘State of Mind’ ontstond er voor het podium een moshpit. Dit nummer doet wat aan ‘Don’t stand so close to me’ van The Police denken, maar volgens Hans is er geen link tussen de nummers.

De vierde band was Lyonite, een melodieuze metalband uit Leeuwarden met frontvrouw Claudia Edwards van Muijen. Haar stem klonk erg goed en ook het samenspel tussen de muzikanten was top. De band genoot zichtbaar zelf ook van het optreden. Het publiek ging behoorlijk uit zijn dak bij nummers als ‘The spirit and the runner’ en ‘The last day’.

 En of het nog niet genoeg was, werd deze band gevolgd door surprise act Mötley Crüst uit Tilburg. In hun uiterlijk zijn ze geïnspireerd door bands als Mötley Crue en Twisted Sister, hoewel ze mij ook deden denken aan Pirates of the Caribbean met hun lange sjaals. Het uiterlijk bedriegt echter bij deze band, want ze spelen snoeiharde deathmetal. Het publiek werd wild op klassiekers als ‘Pull the Plug’ van Death, ‘Chapel of Ghouls’ van Morbid Angel en Obituary’s ‘Slowly we rot’. De glamrockers hadden nog niet eerder in Romein gestaan, maar ze maakten er deze eerste keer een flink feest van.

 Als winnaar van de avond kwam Sincerus uit de bus en tweede werd Leaper’s Path. De Metal Battle wordt door het hele land gehouden en de winnaars van elke provincie nemen het tegen elkaar op in drie halve finales in Atak te Enschede. De winnaars van de jury- en publieksprijs stonden vorig jaar op de Wacken Metal Battle finale en kregen € 750,= aan studiotijd en twintig gratis te drukken T-shirts. Al met al wel iets om voor te strijden dus. De bands, het publiek kunnen terug kijken op een geslaagde Metal Battle voorronde in Romein, waar een zeer goede sfeer hing.