“Heel anders dan jullie verwacht hadden zeker?” “Heel anders dan jullie verwacht hadden zeker?”

Rico en Typhoon brengen samen met Muppetstuff een vrolijke mash-up van folk en hiphop

, Tekst: Wilbert Elting

“Heel anders dan jullie verwacht hadden zeker?”

Rico en Typhoon brengen samen met Muppetstuff een vrolijke mash-up van folk en hiphop

Tekst: Wilbert Elting ,

Romein was donderdag 18 februari ooggetuige van een wonderlijke mash-up. Folkband Mupetstuff en rappers Rico en Typhoon hadden hun nummers in elkaar laten smelten om hiphop met Balkan-allure te brengen. Uiteindelijk stond deze combinatie voor één groot feest waarbij de stoelen aan de kant werden geschoven.

Rico en Typhoon brengen samen met Muppetstuff een vrolijke mash-up van folk en hiphop

Nog niet zo lang geleden waren Typhoon en Rico ook al in Romein. Toen met fakkelbrigade, nu samen met Muppetstuff in de theatertour “Wie heeft de bal?”.

De vier muzikanten van Muppetstuff hebben hun eigen nummers gecombineerd met die van Rico en Typhoon. Onder andere Levensgroot van Fakkelbrigade en Gekkenhuis van Opgezwolle kregen een folkrandje. Hoewel randje een understatement genoemd mag worden want van de oorspronkelijke nummers zijn enkel en alleen de lyrics overgebleven. Dat pakt verassend goed uit. Het tempo ligt een stukje lager dan bij het origineel maar Muppetstuff begeleidt Rico en Typhoon met een stuwende gypsy sound. Alsof een Balkanbeats dj de beat gemaakt heeft.  

Dat dat heel anders klinkt dan het origineel is niet zo verwonderlijk. Het overgrote deel van het publiek is in het begin dan ook een beetje in de war. Na drie nummers vraagt Typhoon wie er voor de folk kwam en wie voor de hip hop. De meter slaat overweldigend uit naar de hip hop kant. Slechts drie mensen blijken voor Muppetstuff gekomen te zijn.

De hiphop fans krijgen anderhalf uur lang iets voor hun kiezen wat ze niet gewend zijn. Er gaan geen handen in de lucht. Er wordt niet gesprongen op de beats en Rico en Typhoon proberen hun publiek niet zoveel mogelijk op te zwepen. Dat maakt het geheel wel intiemer en regelmatig wordt dan ook een pauze ingelast om een nummer wat meer toe te lichten of te dollen met het publiek.

Tegen het einde betaalt de intieme sfeer die gedurende de hele set opgebouwd is zich uit. Het lijkt wel alsof we plotseling niet meer in Romein zijn maar op een Zuid-Europese bruiloft. De stoelen - waarom was dit concert sowieso seated? – worden aan de kant geschoven en iedereen begint te dansen alsof zijn leven ervan af hangt. Jammer genoeg zijn er dan nog maar drie nummers. Niet alleen het publiek is teleurgesteld maar ook de muzikanten op het podium. Net als het publiek hebben zij zich opperbest vermaakt. Niet vaak zie je zoveel plezier in de gezichten van de mannen op het podium.

Typhoon houdt de zaal nog even aan de praat. Dan is er toch nog een toegift. Maar dat is dan ook echt het allerlaatste nummer want ze hebben domweg niet meer. Het net op stoom gekomen publiek mort, vooral ook omdat op het kaartje staat dat het nog een uur langer duurt en misschien verwachten ze stiekem toch nog even de oude Rico en Typhoon te zien.

Wie van folk, Balkanbeats en hiphop houdt heeft de avond van zijn leven gehad. Wie puur en alleen voor de hiphop kwam en iets verwacht had in de trant van Fakkelbrigade zal misschien een beetje teleurgesteld geweest zijn maar heeft hoe dan ook één van de beste concerten van dit jaar gezien.   

Wie: Muppetstuff en Rico en Typhoon
Waar: Poppodium Romein
Opkomst: halfvol

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland