Geen 2010 editie van Wâldrock Geen 2010 editie van Wâldrock

Mojo kon geen headliner strikken voor Fries metalfestival

, Sierd van der Bij

Geen 2010 editie van Wâldrock

Mojo kon geen headliner strikken voor Fries metalfestival

Sierd van der Bij ,

De website van Wâldrock deed vorige week met het bericht 'coming soon' nog menig metal hart sneller kloppen, maar vandaag zal de Wâldrock liefhebber toch even moeten slikken. Geen 'coming soon,' geen bevestigde namen, maar een verklaring voor het feit dat er dit jaar helemaal geen Wâldrock plaats vindt.

Mojo kon geen headliner strikken voor Fries metalfestival

Wâldrock gaat dit jaar niet door. De website deed vorige week met het bericht 'coming soon' nog menig metal-hart harder kloppen, maar vandaag zal de Wâldrock liefhebber toch even moeten slikken. Geen 'coming soon', geen bevestigde namen, maar een verklaring waarom er in 2010 helemaal geen Wâldrock plaatsvindt. De reden is dezelfde als bij Sonisphere: er is geen goede headliner beschikbaar. Dat liet Mojo vandaag weten aan de organisatie, die juist van plan was Ozzy Osbourne en andere namen bekend te maken.

Eerder berichtten wij dat er op de Hyves van het Wâldrock-festival druk gespeculeerd werd over headliners en vandaag zou het grote nieuws dan bekend worden. Zou Iron Maiden dan toch komen? In plaats van het aankondigen van een line-up had de organisatie heel ander nieuws. Om 15:00 uur maakte de organisatie bekend dat er dit jaar helemaal geen Wâldrock komt. In een persverklaring laat de organisatie weten wat de redenen zijn voor deze beslissingen.

Zo blijkt dat de oplopende bandkosten, de faciliteiten van het festival, veiligheidsmaatregelen, het wegvallen van garantstellingen en tegenvallende bezoekersaantallen op vorige edities de organisatie de das om doen. Daarnaast is Wâldrock allang niet meer het enige metalfestival op de West-Europese markt. Zo lijkt het festival last te hebben van festivals als het Belgische Graspop en Wacken Open Air in Duitsland en moet het opboksen tegen het alsmaar toenemende aanbod in stadions popzalen.

3VOOR12 Friesland sprak organisator: Jens Koudstaal. "We hebben 22 jaar samengewerkt met Mojo, maar ze hebben laten weten dat het dit jaar van hun zijde niet door kan gaan, omdat ze simpelweg geen headliners kunnen strikken. Schrikken. Je hebt 22 jaar Wâldrock meegemaakt en dan is het ineens weg. Vorige week waren we nog bezig met Ozzy Osbourne en hadden we dan ook alle reden voor het coming soon bericht, omdat we met onder andere Ozzy Osbourne naar buiten wilden komen. Tot vandaag."

Viel het in 2009 in financieel opzicht dan zo tegen? Jens: "Nou, we hebben geen verlies gedraaid, maar we zagen wel dat de begroting voor dit jaar weer hoger zou uitpakken. Als onze partner zich dan ook nog terugtrekt, kunnen wij niks meer. We zullen nu gaan kijken welke mogelijkheden we nog hebben voor een doorstart van Wâldrock en we gaan zien met wie we in het vervolg samen kunnen werken. Het zou gewoon heel jammer zijn als een festival met internationale allure wegvalt."

De organisatie kijkt in ieder geval terug op 22 mooie jaren en niemand zal het succesverhaal van de eigenzinnige vrijwilligers van jongerencentrum Kiehool vergeten. Een idee groeide uit tot een van de grotere namen op festivalterrein en zette Friesland menigmaal op de internationale kaart. In totaal hebben ruim 400 bands Bergum bezocht, waaronder Iron Maiden, Rammstein, Slayer, Heaven & Hell en Motörhead.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland