Delta-blues geserveerd met een schop onder je kont Delta-blues geserveerd met een schop onder je kont

Julian Sas doet Drachten aan

, Tekst: Harmen van Meekeren Foto's: Oscar Anjewierden

Delta-blues geserveerd met een schop onder je kont

Julian Sas doet Drachten aan

Tekst: Harmen van Meekeren Foto's: Oscar Anjewierden ,

Zaterdag 13 februari stond Julian Sas op het affiche voor Iduna. Julian Sas is een artiest die het hart van menig bluesliefhebber sneller laat kloppen. En dat voor een artiest van eigen bodem. Sas liet in twee series van iets meer dan een uur horen dat hij de 'blues' tot in de puntjes beheerst.

Julian Sas doet Drachten aan

 

Julian kwam op onder de klanken van een heerlijk bluesy slide-gitaar. Meteen werd duidelijk dat Sas hier zijn pijlen richtte op de oude delta-blues. Julian gaf aan de ouderwetse slide muziek wel zijn eigen karakter door zijn geluid zwaar en donker weer te geven. De emotie was duidelijk leesbaar op het gezicht van de gitarist, deze man was bezig pure blues uit het hart te spelen. Na enkele nummers naar heerlijke jankende gitaarklanken te hebben geluisterd evolueerde zijn muziek naar wat meer up-tempo Texas Blues. Leidraad bij dit gedeelte van de avond was Stevie Ray Vaughan. Resultaat was dat er enkele zeer vermakelijke shuffles werden neergezet. Samen met drummer Rob Heijne en bassist Tenny Tahamata legde hij een hele stevige basis neer waarop flink op los werd geïmproviseerd.


In het tweede bedrijf kwam het accent meer te liggen op coverwerk. Julian liet onmiskenbaar merken dat hij de blues tot in de puntjes beheerst. Elke cover werd aldus Sas zelf ietwat funkier gebracht, iets wat hij niet loog. De Hey Joe cover van Jimi Hendrix was helemaal tot in de puntjes verzorgd. Iedereen die de muziek van Hendrix kent weet dat het geen gemakkelijke opgave is om zijn nummers mooi te coveren. Julian groovede er flink op los. De nummers die hij ten gehore bracht duren elk gemakkelijk tien minuten, waardoor Sas zich helemaal kan inleven in de muziek en fantastische composities neerzet. Geen van de nummers verveeld ook maar een moment. Wie goed oplet kan invloeden horen van onder andere Rory Gallagher en Stevie Ray Vaughan. Sas gebruikt vaak nummers van deze heren als basis maar geeft er zijn eigen draai aan. Elk nummer steekt zo geraffineerd in elkaar dat misschien zelfs de bovengenoemde gitaargoden met de mond open zouden staan luisteren, mochten ze nog hebben geleefd. Wat heeft Sas een ongelofelijk goede techniek.


Grappig was om te zien dat Julian speciaal voor de encore een gitaar had meegebracht. Na nog twee afsluitende jank nummers op de Gretsch ging iedereen nog even napraten aan de bar. Met recht spreekt men deze man aan als blueslegende!


Wie: Julian Sas band
Waar: Iduna, Drachten
Wanneer: 13 februari 2010
Opkomst: goed

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland