Anneke van Giersbergen & Agua d’Annique Anneke van Giersbergen & Agua d’Annique

Brabantse rockchick in Friese popkerk

, Tekst en foto's: Marcel Poelstra

Anneke van Giersbergen & Agua d’Annique

Brabantse rockchick in Friese popkerk

Tekst en foto's: Marcel Poelstra ,

Op een sneeuwwitte laatste zaterdag van januari zet Anneke van Giersbergen met haar band Agua d'Annique een half gevuld Poppodium Romein in vuur en vlam. Een Brabants meisje in stoere rockchick vermomming, maar met de stem van een engel.

Brabantse rockchick in Friese popkerk

Aankomend bij Romein valt op dat de zaal amper half gevuld is, op deze sneeuwwitte laatste zaterdagavond van januari. Is het de sneeuwstorm? Bij Romein is men in elk geval voorbereid, de boel is opgeleukt en er staan statafels zodat de zaal wat gevulder lijkt.

‘Meer respect voor het voorprogramma’

Het voorprogramma The Secret Love Parade is al aan hun set begonnen. Wat wel vaker opvalt bij voorprogramma’s, is dat het toch al niet zo talrijke publiek zich helemaal achter in de zaal heeft verschanst, waardoor er een enorm gat gaapt tussen de artiesten op het podium en het publiek. Zonde! Mensen, ga toch niet alleen bij de hoofdact bij het podium staan.

Natuurlijk is niet ieder voorprogramma even boeiend. Maar The Secret Love Parade verdiende veel meer respect dan ze kregen. De band bestaat uit twee leuke studentes, naar eigen zeggen geschiedenis en Engels, uit Amsterdam. Hun muziek doet denken aan The Cranberry’s, eenvoudig begeleid met slechts een gitaar en een keyboard. Ondergetekende kocht in de ombouwtijd zelfs alvast hun album.

Na deze ombouwtijd, die best lang duurde (zat er nog iemand vast in de sneeuw misschien?) was het na drie kwartier wachten dan eindelijk de beurt aan Anneke van Giersbergen en Agua d’Annique. Anneke van Giersbergen begon haar carrière in de jaren 90 als zangeres bij (toen nog) deathmetal band The Gathering. Na 13 jaar met zowel nationaal als internationaal succes hield zij in 2007 The Gathering voor gezien, en begon een solocarrière. Samen met haar begeleidingsband Agua d’Annique staat ze op zaterdag 30 januari 2010 in Leeuwarder popkerk Romein. ’s Middags viel al op haar Twitter te lezen dat ze er zin in had, dus dat belooft wat.

‘Radiofehig’
 
De muziek die Anneke van Giersbergen solo maakt doet The Gathering muzikaal gezien niet geheel vergeten (in 2007 maakte The Gathering allang geen deathmetal meer), hoewel dit natuurlijk ook alles te maken heeft met haar unieke stemgeluid. Kwa stijl gaat het van mooie pianoliedjes tot stevige rocksongs,  met af en toe een progrocksausje. Toch is er minstens één groot verschil, de liedjes van Anneke solo zijn toegankelijker, meer pop, en zoals de oosterburen zeggen ‘radiofehig’.

Haar begeleidingsband Aqua d’Annique blijkt volledig in dienst te staan van deze liedjes, en eigenlijk zijn zij letterlijk het water waar zeemeermin Anneke van Giersbergen op drijft. Niet opvallend, maar wel een degelijke begeleiding die alle dynamiek van de muziek strak weet te volgen. Dit water gedraagt zich naar keuze als kabbelend Zwitsers bergbeekje bij de gevoelige pianoballads, tot de Waddenzee bij de popliedjes tot een stormachtige Noordzee bij de stevige rocksongs. Anneke zelf laat zich overigens ook niet onbetuigd als muzikant. Los van haar indrukwekkende stemgeluid begeleid ze zichzelf ook op elektrisch dan wel akoestische gitaar, en op de piano.
 
‘Hé, ik herken jullie van twitter!’

Het publiek vindt het allemaal even geweldig lijkt het, en staat dan nu ook gelukkig wel gewoon voor het podium zoals het hoort. Als op een gegeven moment de eerste klanken van het radio hitje Hey Okey!  worden gespeeld komen er opeens uit het niets  een aantal jonge meisjes van een jaar of 16 voor het podium staan. ‘Hey ik herken jullie van Twitter’, zegt Anneke. Anneke mag er dan uitzien als stoere rockchick, zodra ze met haar Brabantse tongval de liedjes aankondigt valt die ruwe bolster er gelijk af, en zie je het voornamelijk vrouwelijke publiek dat vooraan staat, ademloos aan haar lippen hangen.

Wat ook opvalt is dat het publiek vanavond in Romein, los van eerder genoemde vrouwen en meisjes, vooral ook wat ouder is. Erg veel dertigers. Die er overigens ook niet bepaald uitzien als deathmetal-fans of fans van The Gathering. ‘Wat een hoop meisjes vanavond’, valt ook Van Giersbergen op. ‘Meisjes zijn leuk, en ik kan het weten want ik ben zelf ook een meisje.’
Waarvan akte. Een Brabants meisje in stoere rockchick vermomming, maar met de stem van een engel.

Wie: Anneke van Giersbergen & Agua d’Annique
Waar: Poppodium Romein Leeuwarden
Wanneer: zaterdag 30 januari 2010
Hoeveel: slechts een halve zaal vol

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland