'Wie niet droomt, wordt nooit wakker' 'Wie niet droomt, wordt nooit wakker'

Waylon laat dromen uitkomen tijdens theatertour

, Tekst: Peter Dijkstra

'Wie niet droomt, wordt nooit wakker'

Waylon laat dromen uitkomen tijdens theatertour

Tekst: Peter Dijkstra ,

Waylon heeft naar eigen zeggen niets te verliezen. Het kleine jongetje dat vroeger bij vader’s platenspeler zat, groeide in korte tijd uit tot één van Nederlands meest geliefde zangers. Na de release van zijn debuutalbum Wicked Ways volgde een succesvolle clubtour langs de Nederlandse poppodia en stond hij in Engeland, als voorprogramma van Whitney Houston, in uitverkochte concerthallen. Op zoek naar een nieuwe uitdaging volgt nu een tour langs de Nederlandse theaters.

Waylon laat dromen uitkomen tijdens theatertour

Een theatertour vraagt om meer dan een trits goede liedjes. Een theatertour vraagt om een verhaal. ‘Wordt het niet eens tijd om je droom op te geven, dat is wat ze tegen me zei’, zo begint Waylon, in het dagelijks leven Willem Bijkerk, zijn verhaal. Het kostte hem destijds zijn relatie, maar hij heeft zijn droom niet opgegeven. Zijn theatertour Nothing To Lose gaat over die droom. Hij neemt ons mee naar het begin, het kleine jongetje dat met een koptelefoon op uren bij de platenspeler zat. Een gelukkig jongetje uit Apeldoorn dat luisterde naar Waylon Jennings, de country/Americana zanger die uitgroeide tot zijn grootste inspirator.

Het podium van de Aegon Zaal is omgetoverd tot de Kensaltown Studios in London, de plaats waar hij zijn debuutalbum Wicked Ways opnam. Onder begeleiding van een achtkoppige band reist Waylon door het verleden. Aan helden en inspirators geen gebrek. Uiteraard is daar de eerdergenoemde Waylon Jennings, maar ook The Rolling Stones, Buddy Holly, Michael Jackson, Elvis Presley en Roy Orbison komen voorbij. Als absoluut hoogtepunt mag toch het Beatles nummer A Day In The Life worden aangestipt. Alle liedjes worden met grootse precisie benaderd. Misschien wel met te veel precisie, want hoe verschrikkelijk goed hij ook kan zingen, je vraagt je af wat zijn eigen geluid is.

Het antwoord op die vraag komt na de pauze. Bestond het eerste deel uit covers, het tweede deel van de voorstelling is opgebouwd rond zijn eigen composities. Zijn muzikale reis gaat verder en alles lijkt voor de wind te gaan, maar na het overlijden van Jennings (begin 2002), breekt er voor Waylon een zware tijd aan met een vlucht in seks en drugs als gevolg. Het was zijn familie die hem er boven op hielp. ‘Wat wil ik? Wie ben ik?’ Een periode van bezinning volgde. ‘Er zijn hier vast mensen in de zaal die het niet meer zien zitten’, zo vertelt hij, ‘maar tegen jullie wil ik zeggen: ga weer op zoek naar dat kleine mannetje of vrouwtje in jezelf, dat is je beste vriend.’ Waylon hervond zichzelf en de droom om zanger te worden werd herboren.

En dat is nu precies de strekking van deze theatertour: blijf geloven in je dromen. Het publiek wordt dan ook gevraagd om in de pauze een kaartje in te vullen, want: ‘Wat is er nu mooier dan je droom met iemand te delen?’, zo stelt Waylon. ‘Ik ga thuis al jullie opgeschreven dromen lezen.’ Cynisch gelach volgt, maar wanneer hij aankondigt dat de mooiste dromen op de website komen en dat je een privéconcert kunt winnen, volgt er een groot applaus. Enkele dromen worden vanavond al gedeeld. Zo is er een jongen die graag eens wil drummen op het podium waar Waylon staat; een wens die even in vervulling leek te gaan. Omdat de jongen echter linkshandig bleek en het drumstel voor een rechtshandige was opgebouwd, restten hem slechts de drumstokjes als troost.

Natuurlijk komen tijdens het tweede bedrijf de hits Nothing To Lose, Hey en Happy Song voorbij. En natuurlijk is Wicked Ways de perfecte afsluiter, maar wanneer excelleert Waylon pas echt? Op de momenten dat de band zwijgt en hij zijn stem laat spreken. Waylon mag dan wel door velen geïnspireerd zijn, de kans is groot dat er vanavond weer velen door hem geïnspireerd raken. Hij is een showman met een dijk van een stem, maar beschikt bovendien over een oprecht en persoonlijk verhaal. ‘Wordt het niet eens tijd om je droom op te geven, dat is wat ze tegen me zei’, zo begon de avond. Het antwoord is inmiddels daar: ‘Wie niet droomt, wordt nooit wakker'. Was getekend Waylon.


Wie: Waylon
Waar: Stadschouwburg De Harmonie, Leeuwarden
Wanneer: 9 december 2010
Aantal bezoekers: bijna uitverkochte Aegon Zaal

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland