Terugblik 2010: Moeilijk jaar voor metal in Friesland

Slechts één van de drie metalfestivals kwam van de grond

Anne-Marie Böing ,

Het was een enerverend jaar voor de Friese metalscene. Drie metalfestivals stonden er op stapel, uiteindelijk vond er maar één daadwerkelijk doorgang. Wâldrock en Into The Grave moesten om verschillende redenen afhaken, de schrale troost was een geslaagde editie van Dokk’em Open Air.

Slechts één van de drie metalfestivals kwam van de grond

Het was een enerverend jaar voor de Friese metalscene. Drie metalfestivals stonden er op stapel, uiteindelijk vond er maar één daadwerkelijk doorgang. Wâldrock en Into The Grave moesten om verschillende redenen afhaken, de schrale troost was een geslaagde editie van Dokk’em Open Air.

Half februari valt de eerste bom: geen Wâldrock in 2010, meldt de organisatie in een persverklaring. Na tweeëntwintig jaar valt het doek voor het festival dat eerder Motörhead, Slayer, Rammstein en Iron Maiden naar haar Burgumse weiland haalde. Omdat het dit jaar geen headliner kan strikken, trekt Mojo zich terug uit het samenwerkingsverband. In combinatie met oplopende kosten en tegenvallende bezoekersaantallen ziet de organisatie vervolgens geen kans om Wâldrock in 2010 op eigen kracht van de grond te krijgen. Ironisch genoeg mag Wâldrock nog wel de 2009 cultuurprijs van Tytsjerksteradiel in ontvangst nemen. De genomineerden waren reeds geselecteerd voordat duidelijk werd dat 2010 geen nieuw Wâldrockfestival zou kennen. Een kers op de taart, ook al is die taart ondertussen op.

Nog geen maand later gloort er nieuw metallicht aan de horizon: Sjoerd Bootsma, Paul van Berlo en Jens Koudstaal zijn met elkaar om de tafel gegaan en er zijn plannen voor een ééndaags metalfestival op het Oldehoofsterkerkhof. Het idee is ontstaan na het nieuws dat er geen 2010-editie van Waldrock plaats gaat vinden. Het is echter niet bedoeld als vervanging en het concept is dan ook anders: één dag, in de stad en met zes gerenommeerde namen; dat is in eerste instantie het concept. De gemeente is enthousiast en geeft toestemming voor het festival, dat later Into The Grave gedoopt wordt. De organisatie wordt vervolgens in volle gang gezet.

Ruim twee maanden en meer dan 300 arbeidsuren later blijkt de gemeente toch minder enthousiast. De benodigde vergunning, die ‘slechts een formaliteit’ zou zijn, wordt niet verstrekt. Het samenvallen van Into The Grave met de Sneekweek en daardoor een tekort aan politiecapaciteit wordt als reden aangevoerd. Er is echter geen oor van de gemeente voor de voorstellen van de organisatie om zelf extra beveiliging in te huren of om het festival een week te verplaatsen. Het lijkt erop dat de gemeente het festival bij nader inzien niet aandurft vanwege het vooroordeel dat metal agressief ‘langharig tuig’ zou aantrekken.

Uit protest houdt de organisatie op maandag 24 mei toch een festivalletje: een akoestische metalpicknick op het Oldehoofsterkerkhof, om te laten zien dat metal en goede sfeer  zeker wel hand in hand gaan. Disintegrate en Stanton brengen hun normaal ruige repertoire op de picknick op akoestische wijze ten gehore, als muzikaal statement. En zo gaat, tussen de lunchtrommeltjes en de picknickkleedjes, het tweede metalfestival op het Oldehoofsterkerkhof het graf in.

Benadrukte de organisatie van Into The Grave nog dat het zeker geen vervanging van Wâldrock wil zijn, Dokk’em Open Air ziet in het wegvallen van het Burgumse festival juist reden om door te kunnen groeien. Er is ambitie om de focus, die nu op oldschool metal ligt, te verbreden, en om de samenwerking met het Belgische Female Voices Fest uit te diepen. Daarnaast wil de organisatie van het tweejaarlijkse evenement een jaarlijks terugkerende gelegenheid maken. De bezoekersaantallen vallen in 2010 ook bij dit Raardse festival tegen, maar de sfeer en de muziek zorgen voor een succesvolle viifde editie. Het feest verloopt zonder incidenten en onze 3voor12 recensent benoemt nog eens extra dat de sfeer bijzonder goed was: ‘je kunt echt wel spreken van één grote metalfamilie’.

Hoe nu verder? Half december zijn alweer de eerste namen voor de zesde editie van Dokk’em Open Air bekend gemaakt, namelijk het Schotse Alestorm en het Noorse Pagan’s Mind. Ook de organisatie van Into The Grave zit niet stil, maar houdt nog even voor zich wat er in 2011 staat te gebeuren. Het is te hopen dat er voor 2011 meer headbangen in het verschiet ligt, en minder teleurstelling.