Terugblik 2010: Friese techno floreert

Friese techno breekt in 2010 door provinciegrenzen

Peter Dijkstra ,

Conforce, Delta Funktionen, Malbetrieb, Klopfgeist, Arthouse: zo maar een rijtje namen dat sinds dit jaar misschien nog wel meer bekendheid buiten onze provinciegrenzen geniet, dan daar binnen. De Friese technoscene kende dit jaar een succesvolle opmars, die uiteindelijk werd bekroond met meerdere nominaties bij de Friese Pop Awards 2010.

Friese techno breekt in 2010 door provinciegrenzen

Conforce, Delta Funktionen, Malbetrieb, Klopfgeist, Arthouse: zo maar een rijtje namen dat sinds dit jaar misschien nog wel meer bekendheid buiten onze provinciegrenzen geniet, dan daar binnen. De Friese technoscene kende dit jaar een succesvolle opmars, die uiteindelijk werd bekroond met meerdere nominaties bij de Friese Pop Awards 2010.

Natuurlijk begon de opmars al voor 2010. Technotalent komt niet uit het niets bovendrijven, daar gaat jarenlang kweken aan vooraf. Het gelijktijdige succes van jongens als Niels ‘Delta Funktionen’ Luinenberg en Boris ‘Conforce’ Bunnik lijkt dan ook niet geheel toevallig. Feit is in ieder geval dat beide Friezen in 2010 hun weg wisten te vinden naar een groter publiek. Bunnik deed dat in februari met de release van zijn eerste langspeler Machine Conspiracy, een gelaagde warme technoplaat. ‘Zijn technotracks zijn alles behalve popmuziek, maar zouden wel eens heel populair kunnen worden’, zo schreef 3VOOR12 Landelijk bij de selectie van Love/Hate voor de Vierde Hollandse Nieuwe compilatie cd.

Ook Luinenberg ontschoot niet aan de aandacht van 3VOOR12 Landelijk. Zo is er in april, in de rubriek 3VOOR12 Draait, al plaats voor zijn release Silhouette. ‘Als Nederland zijn eigen Berghain had gehad, dan zou Delta Funktionen de resident dj zijn’, zo luidde het lovende commentaar. Maar daar blijft het niet bij. In de zomer volgt een interview naar aanleiding van zijn, dan nog te verschijnen, tweeluik op Delsin Records. Het label omarmde het Friese talent al in 2008 en de liefde blijkt volgens het interview geheel wederzijds: ‘Ik hoef me niet te conformeren, dat vind ik belangrijk. Er is een soort wisselwerking ontstaan, daarom breng ik veel van mijn muziek daar uit.’ Luinenberg sloot uiteindelijk een lange zomer af met een set op het Lowlands Festival.

Amsterdam, Kopenhagen, Tokyo, Berlijn, Sint Petersburg of Ljubljana; het maakt niet uit. Overal zijn ze inmiddels bekend met deze Friese talenten. Niet alleen Delta Funktionen en Conforce deden het  dit jaar goed over de grens. Ook is er een Fries platenlabel (met een Duitse naam) dat op de buitenlandse deuren klopt: het Leeuwarder technolabel Klopfgeist. Een samenvoeging met de evenementorganisatie Arthouse, luidde het begin in van een nieuwe succesperiode. Uiteraard zijn de Friese talenten met onder andere Malbetrieb, Andreas Bergmann, Navar en Hesz goed vertegenwoordigd op het label, maar met Rik Woldring, Freak Strano, Julian Neumann en Immer wordt er ook verder gekeken. Om nog maar te zwijgen over de Berlin Connection: Robert Mertin, die een grote bijdrage leverde aan de organisatie van de succesvolle labelnights in de Duitse hoofstad.

Succes op kleinere schaal viel dit jaar ook zeker te bespeuren. Zo consolideerde DinsdagAvondGymnastiek haar twee uur durende technoprogramma bij de Leeuwarder stadsradio Mercurius, stond er bij Influenza* 1 Year Infected om drie uur ’s nachts nog een rij voor de deur van de Gloppe en wist Movements recentelijk nog voor haar verjaardagsfeestje Secret Cinema naar Sneek te lokken. De bekroning voor het succesjaar van de Friese techno volgde in december met de nominaties voor de Friese Pop Awards 2010. Delta Funktionen en Conforce werden gezamenlijk genomineerd voor de Friesland Pop Talent Award, Klopfgeist werd genomineerd voor de LC Publieksprijs. Beide prijzen werden echter niet gewonnen, maar de nominaties onderstreepten eens te meer dat de Friese techno meer aandacht geniet dan ooit tevoren.