Terugblik 2010: Fries popjaar in vogelvlucht

De bands, de festivals, de podia en meer

Wymer Praamstra ,

De Friese techno – en metalscene zijn in voorgaande artikelen besproken, maar natuurlijk gebeurde er veel meer dit jaar in Friesland. Wacht dacht je van de Klein Prijs, vette releases van o.a. New Killer Stars en Spotrockers en die MP3VOOR12’s? Fris hier je geheugen op.

De bands, de festivals, de podia en meer

De Friese techno – en metalscene zijn in voorgaande artikelen besproken, maar natuurlijk gebeurde er veel meer dit jaar in Friesland. Wacht dacht je van de Klein Prijs, vette releases van o.a. New Killer Stars en Spotrockers en die MP3VOOR12’s? Fris hier je geheugen op.

Januari 2010 is al meteen een goede maand voor 3VOOR12 Friesland. De kick off van SPREAD, een magazine dat samen met Friesland Pop wordt uitgeven is een feit. Voor en door de Friese popscene. Inmiddels is nummer 5 uit en het lijkt erop dat het ook volgend jaar doorgezet gaat worden.  De eerste release van 2010 komt op naam van Barry Nice & the Nice Guys, die de single One More Drink uitbrengen. Greyline, Conforce, Elske deWall, Methusalem, De Basis (EP), Spotrockers, Ilanois, New Killer Stars en A Silent Express volgen met zonder uitzondering goed ontvangen cd’s.

De bands

Pioneers of Love hebben ook een goed jaar, met een reeks voorprogramma’s voor Moke en één voor Lifehouse in de Oosterpoort krijgen ze kans voor een groot publiek te spelen. Dat het nu even relatief stil is rond de band doet meer en meer uitkijken naar het moment dat ze weer vol in de spotlight komen. Ook het Fries/Groninger A Silent Express kent een topjaar met twee singles die veelvuldig op de radio voorbij komen. Ska3 kreeg veel aandacht van de landelijke media toen ze werden geweigerd op een festival in België. De band vaart er wel bij en de populariteit breidt zich gestaag uit. Daily Bread zette hun, inmiddels internationale, loopbaan strak door. Minder was 2010 voor Aart Lus en Ed Lip, die een punt achter hun korte loopbaan zetten. Ze laten ons achter met nu-al-klassiekers als Skeef in de Panty en Ik Ben Su Eil.

De festivals

Waar Wâldrock en Into The Grave dit jaar niet van de grond kwam, waren er nog genoeg geslaagde festivals. Dokk’em slaagde er knap in het gat dat Wâldrock achterliet gedeeltelijk op te vullen. Andere hoogtepunten waren onder andere het Fries Straatfestival dat zich meer en meer profileert als uitstekend podium voor regionaal talent en (inter)nationale toppers. Into The Great Wide Open gaat door waar het vorig jaar begonnen was en het Freeze Festival kende een geweldige editie met meer dan 1700 bezoekers en een mooi gevarieerde doorsnede van de Friese popscene als basis van de programmering. De Kleine Prijs kende na een kwalitatief hoogstaande finale met Alpine Pack een potentiële topper als terechte winnaar.

De podia

Voor de poppodia was 2010 een goed jaar. Het Bolwerk en Iduna programmeerden enkele wereldtoppers naast de kwaliteitsbands die daar wekelijks te zien zijn. Podium Asteriks zette zichzelf goed op de kaart als nieuwkomer in Leeuwarden met interessante bandjes voor weinig geld. Poppodium Romein kende een wisselvallig jaar, maar deed het voornamelijk op metalgebied goed en kwamen met de MP3-gigs als fris nieuw initiatief. Harrie Muis nam deze maand afscheid als programmeur. Wat hiermee in het programma gaat veranderen zullen we in 2011 zien.

 Voor 3VOOR12 Friesland was 2010 een geweldig jaar. De laatste maanden kregen de interviews en interessante achtergrondartikelen veel lezers, naast de altijd doorgaande concertrecensies. De beide MP3VOOR12’s werden vaak gedownload en dit willen we graag doorzetten, inzendingen zijn altijd welkom. Ons team van vrijwilligers blijft enthousiast en hard werken en samen met jullie lezers hopen we in 2011 al het goede van 2010 te overtreffen.

3VOOR12/Friesland heeft een vijfde plek bemachtigd in de top 10 van best bezochte lokaalsites van 3VOOR12. Bedankt daarvoor!