New Cool Collective brengt warmte naar Het Bolwerk

Publiek vindt het na een toegift wel welletjes

Redactie 3VOOR12/Friesland | Foto's: Ankie Rusticus ,

New Cool Collective is weer eens onderweg zonder bevriende rapper Typhoon. Tropische sets zetten Het Bolwerk in het zonnetje. Is het collectief sinds het samenspel met Typhoon een ontwikkeling door gaan?

Publiek vindt het na een toegift wel welletjes

New Cool Collective is weer eens onderweg zonder bevriende rapper Typhoon. Tropische sets zetten Het Bolwerk in het zonnetje. Is het collectief sinds het samenspel met Typhoon een ontwikkeling door gaan?

Hoewel buiten de temperatuur al in zekere zin stijgt, is het aan New Cool Collective om de echte tropische temperaturen naar Sneek te brengen. Voor de mensen die niet weten wat dit muzikaal inhoudt: In de beschrijvingen wordt het vaak jazz genoemd, maar dit is iets te kort door de bocht. De laatste tijd heeft de band voornamelijk getourd met rapper Typhoon, ter gelegenheid van zijn succesvolle EP die vorig jaar uitkwam. Muziekliefhebbers van verschillende achtergronden konden zich vinden in deze samensmelting van Hip-Hop en Jazz. Zou New Cool Collective solo hierdoor ook een andere kant op gegaan zijn?

Vanaf het moment dat Benjamin Herman en David Rockefeller de bekende koperblaassectie van ‘Perry’ inbrengen is al weer duidelijk waar we vanmiddag aan toe zijn. Tropische muziek vanuit alle windstreken wordt vertegenwoordigd met jazz als rode draad. Funky, energiek en zeer toegankelijk. Zwarte muziek komt het meest langs in de bijna 2 uur die de leden van New Cool Collective spelen, maar bij vlagen komt er nog rock ‘n roll voorbij. Halverwege krijgt gitarist Anton Goudsmit namelijk weer de kans om zijn virtuositeit in de kijker te zetten. Een ander groot deel van de set van New Cool Collective is improvisatie.

De acht leden van New Cool Collective hebben allemaal hun vaardigheden getoond in de verlengde versies van de nummers. Het mooie hiervan is dat er nog steeds genoeg variatie is. Voor het grootste gedeelte komen er grooves en zelfs teksten vanuit Latijns Amerika overwaaien, maar de tijd vliegt voorbij. Sterker nog, na het toegift lijken de mannen nog lang niet uitgespeeld. Alleen het publiek lijkt na het eerste (en laatste dus, achteraf) toegift massaal te denken dat het afgelopen is. Vorig jaar was dit anders, toen wist New Cool Collective van geen ophouden. Het publiek schikte zich in het feit dat Het Bolwerk weer eens een zondagmiddagkroeg was.

Wie: New Cool Collective
Waar: Het Bolwerk Sneek
Opkomst: Goed Gevuld
Wanneer: 12-12-2010