Kerst goed van start in de Blokhuispoort

Kerstmis begint pas echt met het Brown Feather Sparrow & Friends kerstconcert

Tekst: Karin Gorter Foto's: Marieke van der Veen ,

Kerstliedjes staan er om bekend om vreselijk irritant te zijn. Wham’s Last Christmas en Mariah Carey’s All I Want for Christmas zorgen begin december al voor ergernis. Brown Feather Sparrow & Friends zijn echter een uitzondering. Met hun kerstalbum How to Throw a Christmas Party en hun levende kerststalconcerten laten ze bij Podium Asteriks in de Blokhuispoort zien hoe het ook kan.

Kerstmis begint pas echt met het Brown Feather Sparrow & Friends kerstconcert

Het podium van de Blokhuispoort is omgetoverd tot een kerststal, compleet met een kribbe, ezeltje, schaap en kalfje. Een voorprogramma was niet aangekondigd, dus het korte optreden van singer-songwriter Kim Janssen, een van de vrienden van Brown Feather Sparrow, komt als een verrassing. Na een aantal dromerige, mooie liedjes waarbij de zanger zichzelf begeleidt op een akoestische gitaar, verlaat hij het podium weer, iets mompelend over een engelenpak.

Dat hij het ook serieus meent, blijkt wanneer Brown Feather Sparrow en ongeveer twintig ‘friends’ het podium opkomen gekleed als engelen, herders en koningen, inclusief kartonnen kroon. Het is krap op het podium, maar met het engelenkoortje in een hoek is het best te doen. Ook de instrumentkeuze wijkt af van wat er normaal bespeeld wordt op het podium van de Blokhuispoort: er zijn herders met viool, cello, banjo, melodica en op toetsen. Achterin spelen twee koningen contrabas en drums. Er wordt veel gewisseld tussen de instrumenten en de leadzang verandert ook vaak. Naast Lydia van Maurik-Wever, oftewel Brown Feather Sparrow, grijpen ook Anderson’s Jeroen Van Der Werken, Luc Groen en Kim Janssen naar de leadmicrofoon.

Met zoveel mensen die aan dezelfde plaat hebben gewerkt, zijn de liedjes een mix van verschillende stijlen geworden. Vlotte nummers met de countryachtige banjo worden afgewisseld door langzamere liedjes waar Van Maurik-Wever’s hoge, fragiele stemgeluid perfect tot zijn recht komt. Bij het nummer Emmanuel maant ze het publiek tot stilte, zodat het breekbare karakter niet verloren gaat tussen het geroezemoes. De Nederlandstalige liedjes doen kerkelijk aan, maar dit is niet storend en het past goed bij de sfeer die de band creëert. Ze spelen weinig standaard kerstliedjes, maar bij Oh Come All Ye Faithful blijkt dat ook deze nummers goed door het publiek worden ontvangen. Er wordt zelfs meegezongen met het ‘Gloria’ refrein.

Bij een van de laatste nummers, December Radio, is het publiek een stuk losser geworden. Terwijl er een plastic ezel door de zaal crowdsurft, danst het publiek mee en wordt er gelachen om de zinnen uit standaard kerstliedjes die tussendoor worden gegooid. Onder luid geklap en terwijl het publiek massaal het ‘la la la la’ refrein herhaalt, verdwijnt de megaband weer van het podium. Het publiek geeft echter niet op, en met succes. Lydia Van Maurik-Wever, Kim Janssen en Maartje Maria komen terug voor een toegift: Ding Dong. Vocaal gezien is het een prachtig, lieflijk liedje, maar helaas verdwijnt de vrolijke stemming van December Radio. In plaats van met een vrolijke kerstgevoel gaan de mensen weer naar huis in een ingetogenere stemming.

Brown Feather Sparrow & Friends weten zeker hoe ze een succesvol kerstfeest kunnen organiseren. Helaas lijkt het erop dat er geen herhalingen zullen zijn, aangezien Brown Feather Sparrow heeft aangekondigd er mee op te houden. Hopelijk is dit niet het laatste wat we van haar en haar kerstproject zullen horen.

Wie: Brown Feather Sparrow & Friends
Waar: Podium Asteriks (Blokhuispoort)
Opkomst: behoorlijk vol