Johnny Cash leeft voort in de Blokhuispoort Johnny Cash leeft voort in de Blokhuispoort

Friese artiesten brengen ode aan the man in black

, Tekst: Werner Cazemier, Foto's: Marieke van der Veen

Johnny Cash leeft voort in de Blokhuispoort

Friese artiesten brengen ode aan the man in black

Tekst: Werner Cazemier, Foto's: Marieke van der Veen ,

Soms kan een ruimte heel belangrijk zijn voor muziek. Soms maakt een ruimte de muziek. En soms is de muziek afgestemd op de ruimte. Johnny Cash was zo’n artiest waar alles bij elkaar kwam. Beroemd geworden met zijn countrysongs over het leven, waarvan vaak over het leven van een gevangene. Podium Asteriks laat de geest van Cash herrijzen in het tochtige cellenblok van de Blokhuispoort.

Friese artiesten brengen ode aan the man in black

De regen stroomt in stralen langs de dakpannen van de Blokhuispoort, kleine fakkels wakkeren op de binnenplaats terwijl het cellenblok langzaam volloopt. Podium Asteriks brengt maar liefst twee dagen een ode aan Johnny Cash; de man die menig generatie heeft aangesproken. Het is dan ook niet raar om te verwachten dat van de 300 aanwezige gedetineerden de gemiddelde leeftijd aardig boven het gemiddelde 3voor12-publiek ligt. Dit artikel had eigenlijk ook de primeur voor Anneke Douma op 3voor12 moeten zijn, maar helaas moet zij verstek laten gaan. Gelukkig kent Friesland meer talent en zijn de jongens die Sue heten er ook.

De begeleidingsband Boys Named Sue: op gitaar Sue en Sue en op de basgitaar Sue en op de drums kapitein Rob. Zij bijten het spits af en het volk in de zaal schreeuwt al lekker mee. De eerste gast van de avond is Yorn Overwijk van The Heatmachine. Met een swingende versie van het nummer Daddy Sang Bass begint de Blokhuispoort Johnny Cash te ademen. Maar of het nu de tocht is die door de lange gang loopt of Renske die het podium heeft betreden om Yorn bij te staan; kippenvel is er bij een prachtig duet van het nummer Jackson. Ook bij het volgende duet, Harry Koster (AC/Daisies) en 3voor12’s eigen Anne-Marie Böing, is de chemie sterk. Het publiek is dan ook terecht onder de indruk van hun If I Was A Carpenter.

Voor de vrouwen zit het er in elk geval op en het aantal mannelijke zangers wordt snel afgewerkt. Iedere artiest krijgt ongeveer twee of drie nummers te spelen. Het is mooi om te zien dat er ook verschillende generaties artiesten staan. Jesse de Jong  (Barry Nice And The Nice Guys) geeft Gods Gonna Cut You Down een heel eigen karakter met zijn stem die ruig over de muren van de blokhuispoort schuurt. Zijn bandgenoot Julian Dijkstra heeft helaas wat moeite met de grote klassieker I Walk The Line.  Die andere klassieker, Ring Of Fire, wordt fijntjes afgewerkt door Bert Switters. Met zijn warme stem zet hij de toon als eerste na de pauze.

Opvallend genoeg worden er vanavond veel songs van de American-recordings serie gespeeld. Boys Named Sue speelden zelf al One love. Erik Spaan van The Montanas weet op zijn charismatische wijze Solitary Man en Personal Jesus ten gehore te brengen. Ronnie van Lost Hound doet zijn best op Hurt maar de lastige akoustiek van het cellenblok doet het vers van het nummer geen goed. Pas als de rest van de band bijvalt krijgt het nummer meer kracht, maar het karakter van het origineel haalt het niet. 

Het hoogtepunt van de avond is voor Pieter van der Bij van Highway 54. Qua stem en performance weet hij de essentie van een Cash-song neer te zetten. I Still Love Someone is overtuigend, Pieter past zo goed in de band dat ook hij Sue kan heten. Waar Mario ‘Snaar’ Kramer eerder al over Saint Quentin zong wordt nu de Folsom Prison bezongen en met die klassieker nadert het einde. De drie Sue’s en kapitein Rob luiden I Saw The light in en alle artiesten van vanavond komen op het podium om nog één keer mee te zingen en het publiek te bedanken. Zij mogen de gevangenis weer uit, maar vermoedelijk zal ook op de tweede dag van het tribute weekend een cellentekort zijn.


Wie: Boys Named Sue, Jankobus Seunnenga (ex-Pigmeat), Harry Koster (AC/Daisies), Pieter van der Bij (Highway 54), Eric Spaan, (The Montanas), Bert Switters (Stingrays), Julian en Jesse (Barry Nice & the Nice Guys), Rocking Ronnie, Jan de Boer (Lost Hound), Jeffrey Poort (Maffick), Yorn Overwijk (The Heatmachine), Mario 'Snaar' Kramer (50/50), Renske de Roos en Anne-Marie Böing.
Waar: Podium Asteriks, Leeuwarden
Wanneer: 11 en 12 december 2010
Opkomst: 300 Gevangenen

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland