Het Spotify lijstje van... Rudy Land!

Wie luistert wat en waarom luistert die dat?

Rudy Land ,

Spotify is het legale antwoord op Napster, Kazaa en Torrents. Zelfs de bazen van de BUMA hoeven niet meer te downloaden. Wij en anderen met ons maken graag gebruik van Spotify. 3VOOR12/Friesland brengt jou lijstjes van mensen die met twee benen in de Friese popscene staan. Klikt u maar!

Wie luistert wat en waarom luistert die dat?

Spotify is het legale antwoord op Napster, Kazaa en Torrents. Zelfs de bazen van de BUMA hoeven niet meer te downloaden. Wij en anderen met ons maken graag gebruik van Spotify. 3VOOR12/Friesland brengt jou lijstjes van mensen die met twee benen in de Friese popscene staan. Klikt u maar!

The Forrester Soundtrack, Ska3, Kensington Arms en wat dan nog al niet meer. Rudy Land is een van de vele bezige bijtjes die de Friese Popscene rijk is. Deze week vertrekt Rudy met Kensington Arms naar Engeland om daar een nieuwe E.P. op te nemen. Dit zal worden uitgebracht in Groot-Britannie, Nederland en Denemarken. Daarover later mee, want we laten Rudy eerst zijn Spotify-lijst presenteren.

Al vanaf jonge leeftijd was ik bezig met het maken van mixtapes. Ik vond dat altijd zo leuk om ze samen te stellen en te maken. Op school ruilden we de tapes om op die manier nieuwe bands te ontdekken. Dat heeft naar mijn idee een stuk meer charme dan tegenwoordig een beetje kil een bandnaam op te zoeken en het niet de kans te geven om te rijpen. En tegenwoordig is er meer meuk dan leuk. Mijn lijstje bevat een beetje van alles wat. Post hardcore, experimentele singer/songwriter, indie rock, folk, noem maar op. A song for every mood. Dus mocht je een nieuwe mixtape willen... Alsjeblieft!

Emery - Playing with fire
Een band die ik altijd kan opzetten. Heerlijk hoe geniaal de zanglijnen elkaar aanvullen, en de keuze in melodie is simpel weg verbluffend. Tekstueel nog genialer. Gedichten die uit de mond rollen. Ook de pianoversie mag er zijn. Dit nummer komt van The Question, mijn favoriete album van Emery. Emery wordt al gauw in de emohoek geduwd, wat ik erg jammer vind omdat zij wel kunnen tippen aan het niveau van een band als Queen.

Antillectual - Our Hearts
Beste hardwerkende hardcore/punkband van Europa. Afkomstig van hun recentelijk verschenen album "Start from Scratch". De band gebruikt leuke manieren om hun muziek aan de mens te brengen. De politieke en "keep this world a healthier/happier place" onderwerpen spreken me ook erg aan. Ik heb drie weken met hun door Europa gereisd. Dat was echt een geweldige ervaring.
Elke keer als ik weer hoor: We embrace the night with adventure in our eyes... with fire in our hearts, with fire in our hearts. Every silence that we break, every life that we reclaim... with fire in our hearts, with fire in our hearts, dan komt er een lach op mijn gezicht. 

Efterklang - Falling Horses
Het wat oudere werk van Efterklang. Deze tip kreeg ik op mijn verjaardag enkele jaren geleden van Jos Blomsma (ex-Jean Parlette/Wildbrug). Heerlijk dromerige muziek die uiteindelijk tot een climax komt. Ook het koor laat alles naar een hoger level stijgen. Een concert van dit gezelschap is fenomenaal te noemen. Ik hoop dat ooit eens mee te kunnen maken. De gehele EP is echt om te genieten. Hier komt het probleem bredere muzieksmaak erg naar voren. Ik had graag al wat meer willen hebben van deze band maar er is zoveel leuks op dit gebied qua stijl/genre... 

Death Cab for Cutie - What Sarah said
Voor mij de koningen van het "indie" genre. Elke plaat van hen is weer een luistergenot. Dit is dan een balladeachtig nummer, maar ook in de meer upbeat nummers met vele fijne gitaarloopjes kan ik helemaal op gaan. Het is dan ook erg moeilijk om je favoriete nummer van zo’n band uit te kiezen. Ook moest ik de keuze maken tussen Jimmy Eat World of Death Cab. Ook van Jimmy Eat World ben ik groot fan. Dus mocht je leuke Indie/Rock tips willen: check deze bands als je ze nog niet kent.

Alexisonfire - Boiled Frogs
Een band die ik erg bewonder. Stevige rock, heerlijke refreinen, strak drumwerk. Ik ben een groot liefhebber van post hardcore. Bands als Underoath, Thrice en Alexisonfire staan bij mij in de top drie. Dallas Green (zanger/gitarist) is in bezit van een gouden stem. Niet alleen de manier waarop, maar ook zijn klankkleur maakt het allemaal uniek. Ik had de eer om in hun voorprogramma te staan enkele jaren geleden en die jongens staan nog steeds met hun voeten op de grond. Dat dragen ze ook uit. Op deze manier zijn ze niet onbereikbaar.
Dat vind ik bands heel erg sieren.

Underoath - Too Bright To See, Too Loud To Hear
Geweldige band, vernieuwend.
De band past in dit nummer een niet voor de  hand liggende songstructuur toe. Teksten vind ik erg belangrijk en deze band schrijft geen makkelijk te interpeterende liedjes. Vind het erg jammer dat de drummer is vertrokken, omdat hij een belangrijk onderdeel was van de band. De nieuwe plaat is wederom een meesterwerk, maar de stempel die hij erop gaf is er niet meer en dat voel je helaas wel. Define the great line en Songs in the sound of seperation (waar dit nummer afkomstig van is) beschouw ik als een soort Deel 1 en 2. Ik weet niet waarom, maar zo voelt het gewoon.

Modern life is war - D.E.A.D.R.A.M.O.N.E.S
Geweldige drive, goede tekst, hardcore/punk zoals ik het graag hoor. Het nummer is zowat mijn lijflied. Altijd als ik dit nummer hoor van het geweldige "Witness" uit 2005, is mijn batterij weer opgeladen. Dan kan ik er weer tegenaan! Sing-a-longs, fingerpointing en een bak intensiteit. Daar staat deze band garant voor. Jammer dat ze niet meer bestaan.

Four Year Strong - It Must Really Suck To Be Four Year Strong Right Now
Four Year Strong draai ik grijs at the moment.
Superstrak, catchy, dynamische hooks. Dit is een perfecte samensmelting van feel good punkrock/hardcore en een vleugje metal. Het is nooit te laat om nog een goede punkrock band te ontdekken. Iedereen die dacht dat Blink 182 geniaal was, mag wat mij betreft deze plaat blindelings kopen en dan nog eens proberen te beweren dat Blink 182 geniaal is.

The Gaslight Anthem - Great Expectations
Puur, recht uit het hart. De plaat 59' Sound bevat alleen maar pareltjes. Bruce Springsteen hoeft niet bang te zijn dat zijn muziek dood zal gaan. The Boss himself heeft ze persoonlijk gedoopt tot opvolgers die nog aan het begin van hun carriere staan dus van The Gaslight zijn we godzijdank nog lang niet af.

Chuck Ragan - For Goodness Sake
Mijn favoriete Chuck Ragan nummer is "The Boat".
Aangezien die alleen in een andere versie op spotify te beluisteren (ook aan te raden by the way) kies ik in dit geval dan voor de opener van zijn prachtige laatste langspeler Gold Country. Ook deze man bewonder ik net als Dallas Green (Alexisonfire/City & Colour) om zijn veelzijdigheid. De man die zijn rauwe stem goed benut in zowel zijn solo materiaal als bij Hot Water Music.