Het Spotify lijstje van... Dennis Hemstra! Het Spotify lijstje van... Dennis Hemstra!

Wie luistert wat en waarom luistert die dat?

, Dennis Hemstra

Het Spotify lijstje van... Dennis Hemstra!

Wie luistert wat en waarom luistert die dat?

Dennis Hemstra ,

Spotify is het legale antwoord op Napster, Kazaa en Torrents. Zelfs de bazen van de BUMA hoeven niet meer te downloaden. Wij en anderen met ons maken graag gebruik van Spotify. 3VOOR12/Friesland brengt jou lijstjes van mensen die met twee benen in de Friese popscene staan. Klikt u maar!

Wie luistert wat en waarom luistert die dat?

Spotify is het legale antwoord op Napster, Kazaa en Torrents. Zelfs de bazen van de BUMA hoeven niet meer te downloaden. Wij en anderen met ons maken graag gebruik van Spotify. 3VOOR12/Friesland brengt jou lijstjes van mensen die met twee benen in de Friese popscene staan. Klikt u maar!

De Spotrockers kunnen niet zonder Dennis Hemstra. Hij bast, hij boekt en hij is de manager. De Spotrockers draaien alweer sinds 2007 mee en brachten dit jaar nog hun debuut Koos Cashloos uit. Dennis deed, naast de Spotrockers, nog mee aan de musicalproductie Dromen zijn bedrog en wist op die manier honderd shows bij te schrijven. Naast alle respectabele ervaring in Friese en Groninger bands is Dennis een fan van... frikandellen. Maar ook van alle nummertjes die hij prijs geeft in zijn Spotify-lijst (KLIK!). Waarom? Dennis vertelt.

Lekker doorklikken dat Spotify! Toen ik van 3VOOR12/Friesland de vraag kreeg of ik een Spotify lijstje wou samenstellen, was ik toch wel enigszins verbaasd. Toch ben ik blij dat ik heb toegezegd, want het was een ware muzikale ontdekkingstocht. Hoewel er heel veel muziek in mijn lijstje staat die ik al kende heb ik ook een aantal te gekke nieuwe dingen kunnen toevoegen en heb ik eveneens weer een paar goeie redenen gevonden om naar de CD winkel te gaan. Luister en/of huiver en hopelijk genieten jullie van een paar van mijn nieuwe liefdes en de oudjes waar ik al jaren aan verslingerd ben.

Mama's Gun - Supa Sneakers
Ik val maar meteen met de deur in huis; de Britse soul/funk band Mama's Gun! Dit is de eerste track van hun album Routes to Riches uit 2010 en is wat mij betreft het geluid van een te gekke avond stappen met je vrienden. Over alles is nagedacht en hoe vaker je hem luistert, hoe meer kleine dingetjes in het arrangement je opvallen. De gitaarpartijen zijn om je vingers bij af te likken en de ritmesectie krijgt zelfs de meest volharden barhangers nog de dansvloer op. Routes to Riches is een te gek album vol old- en newskool grooves die je zeker moet checken!

Richard Bona ft. John Legend - Please Don't Stop
De eerste keer dat ik in aanraking kwam met Richard Bona was bij de drummer van één van mijn eerste bandjes thuis. Ik was niet meteen verkocht, maar na Richard Bona in de kleine zaal van de Oosterpoort te hebben gezien ben ik echt verslingerd geraakt aan dit multitalent uit Kameroen. Na een avond luisteren naar zijn zachte stem en zware grooves kwam ik snakkend naar adem de zaal uitgelopen. Met dit nummer laat meneer Bona zich van zijn beste kant zien, één van de redenen dat Pandu (Windartono van Spotrockers) en ik de nachtelijke ritten naar huis nooit als vervelend ervaren.

De Jeugd van Tegenwoordig - Sterrenstof
Het is misschien een beetje fout maar Sterrenstof staat toch wel hoog op mijn lijstje. De ultieme feelgood vibe en de onzin die het nummer uitstraalt zijn voor mij de belichaming van een weekend weg met Spotrockers. Sterrenstof doet me denken aan alle domme grappen die we maken, de frikandellen die we eten, het bier dat we drinken en alle loze dansjes die we doen.

Jimi Hendrix - Crosstown Traffic
Yeah Bluesrock!
Jimi Hendrix is voor mij de personificatie van cool. De refreinen zijn als een achtbaan waarvan de gordels het niet doen en in welke jij je moet vast houden om er niet uit geslingerd te worden. De unisono's van gitaar en vocalen geven een te gekke klankkleur die je vandaag de dag echt te weinig hoort. Crosstown Traffic straalt zoveel enthousiasme uit en is wat mij betreft een geldige reden om na het uitgaan te testen hoe hard je stereo nou echt kan.

The Hoax - I want to be loved
Op dezelfde toon gaan we verder! The Hoax is een bluesrock formatie uit Groot Brittannië die met Stevie Ray Vaughn-achtige astma shuffles elke zaal plat speelt. Dit nummer komt van hun in 2010 uitgebrachte live-plaat getiteld "A Blues Oddesey" en zou wat mij betreft verplichte kost moeten zijn voor iedereen die muziek maakt. Waarom? Misschien niet perse vanwege de originaliteit maar zeker wel vanwege het enorme enthousiasme en overtuiging die de mannen in hun spel hebben. Jaloersmakend en bewonderenswaardig, maar hopelijk zet het ook aan om eens flink aan de blues te gaan!

Soulive ft. Dave Matthews - Joyful Girl
Nu even totaal wat anders. Joyful Girl is oorspronkelijk een nummer van Ani Difranco. Soulive heeft echter voor hun album “Next” uit 2002 zanger Dave Matthews ingeschakeld voor de vocalen in dit soulvolle arrangement. De stem van Matthews doet je geloven dat dit liedje over het aller-leukste meisje gaat en de saxofonist beaamt dit met zijn ronde tonen en laidback timing. Na een kleine vijf minuten in het nummer legt Hammond organist Neal Evans een lekker dekentje over jullie heen. Dat maakt het geheel compleet.

Billy Preston - Nothing from Nothing
Dit is voor mij de definitie van blije eikel muziek, maar wel op de goeie manier. Billy Preston is de reden dat ik zelden chagrijnig ben. Met aanstekelijke vocalen en pianogrooves, waarmee hij elke frons weet glad te strijken, krijgt hij mij met elk sportschool bezoek weer met een grote glimlach in de cardio-ruimte. Zoek ook “Get Back” even op; discohit met bijpassende foute outfit zoals je die ziet in de film “Sgt.
Pepper's Lonely Hearts Club Band”

The Script - The Man Who Can't Be Moved
IJzersterke tekst die het verhaal vertelt over een man die hoopt dat zijn geliefde terug komt en tevergeefs op haar wacht op de plek waar hij haar heeft ontmoet. Omdat hij haar niet kan loslaten. Mooi detail is het strijkersarrangement die de refreinen kleurt. Dit nummer is een vinger op de zere plek voor iedereen met liefdesverdriet.

Corinne Bailey Rae ft. Herbie Hancock – River
De uitvoering van deze Joni Mitchell song is als wakker worden met de zon door je ramen terwijl je geliefde naast je ligt tussen de met dons gevulde dekbedden. De stem van Corinne is rustgevend en haar luie manier van woorden afmaken en harde klanken zacht maken geeft je het idee dat ze alles in je oor fluistert. Mooi!

Daniel Merriweather – Red
Red gaat over een liefde tussen twee mensen die niet werkt en over al het verdriet dat hier bij komt kijken. Een tekst die je recht in het hart raakt en de potentie heeft om bij elke luisterbeurt tranen te trekken.  Een nummer over onzekerheid dat je vanaf het gitaarintro tot het bombastische eind weet te raken

Donny Hathaway – The Ghetto
Donny Hathway is een soulzanger die helaas veel te weinig bekendheid geniet. Waarschijnlijk grotendeels te danken aan zijn vroegtijdige overlijden, namelijk op drieëndertig jarige leeftijd. Donny Hathaway is een echte rasartiest met een paar prachtige platen waarop hij eigen nummers speelt, maar ook andermans nummers covert zoals “What’s Goin On”. Aanrader is “Donny Hathaway Live” met de legendarische Willie Weeks op basgitaar.

Travie McCoy ft. Cee Lo Green - Dr. Feel Good
Mooie afsluiter is dit nummer uit 2010 van Gym Class Heroes zanger Travie McCoy en ladykiller Cee Lo Green. Te gek refrein dat je precies geeft wat de dokter voorschrijft. Travie McCoy heeft echt een te gekke flow en een vette stem die ik al vanaf “Cupid’s Chokehold” goed trek. Dit nummer is speciaal voor iedereen met een snotkop en een grieplijf.

 

#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland