Devildriver is weer in het land! Devildriver is weer in het land!

Europese tour eindigt in Sneek

, Tekst: Werner Cazemier Foto's: Frieda Vuur

Devildriver is weer in het land!

Europese tour eindigt in Sneek

Tekst: Werner Cazemier Foto's: Frieda Vuur ,

Plaatselijk glad met kans op een enkele valpartij. Het klinkt als het weerbericht van de afgelopen dagen, maar het is slechts een waarschuwing die je nodig hebt in het Bolwerk. Devildriver is hier neergestreken met zijn gevolg en zij sluiten deze avond hun Europese tour af. Waarom in Sneek en wat heeft Star Wars met deze tour te doen? 3VOOR12 Friesland neemt een kijkje.

Europese tour eindigt in Sneek

Winterse taferelen deren niet vanavond, het Bolwerk is gevuld. Er wordt geopend met Vengince uit Californië, USA en Breed 77 uit Gibraltar. Gitaarloopjes die Arabisch klinken laat de invloed uit hun cultuur terug komen in de mix thrash/hardcore metal van Breed 77. Jammer genoeg voor de band is niet hun eigen werk maar een cover van Zombie van de Cranberries het hoogtepunt van hun optreden. En wat doet dat legertje Star Wars-figuren eigenlijk op de versterker? Gitarist Felice vertelt na het optreden: 'Er valt vrij weinig te halen voor een metalband in Gibraltar, we wonen in Londen nu. 'Star Wars? Oh nee, daar hebben wij niks mee te doen, je moet bij de Crazyfists zijn.'

Brock Lindow loopt het podium op alsof hij net uit bed is gestapt. Korte joggingbroek, een hoodie en een soort van Crocs aan de voeten. Maar met een Tie Your Shoes Up en een knal in je gezicht van de muziek blaast 36 Crazyfists het Bolwerk op. Er wordt veel gespeeld van hun succes albums A Snow Caped Romance en Rest Inside The Flames maar ook het nieuwe album komt aan bod. I’ll Go Until My Heart Stops, At The End Of August, Installing The Catherer worden stuk voor stuk bruisend van energie afgewerkt. De band is menens en het publiek mag kapot vanavond. Een circle pit is de olifant in de porseleinkast. Menig metalhead glijdt over de vloer van het Bolwerk.

Devildriver staat op het podium en ik voel Brock Lindow even aan de tand over de tour en natuurlijk Star Wars! Genietend van het optreden van Devildriver vertelt hij: ’We vinden het altijd leuk om in Nederland te zijn, je hebt natuurlijk ook zekere vrijheden hier.’ Hij lacht even ‘We zijn blij dat we naar huis kunnen, we zijn al sinds mei onderweg. Het is leuk om te spelen, zeker in een zaal als het Bolwerk dat niet te groot is. En oh ja, die Star Wars-figuren. We zijn grote filmfans en zij zijn een beetje onze mascotte.’

Dat Devildriver graag in Nederland komt is bekend, de laatste jaren konden we ze al vaker vinden in Friesland. Devildriver opent met een van hun grootste krakers I Could Care Less en er lijkt nu niet één maar een kudde olifanten in de porseleinkast te zitten. Het bier vliegt om de oren samen met armen en benen. Devildriver is niet voor niets de band is die een wereldrecord poging tot grootste circle-pit wilde ondernemen. Het charisma van frontman Dez Fafara is onweerstaanbaar. Met zijn opvallende voorkomen en een dijk van een stem heeft hij het Bolwerk in zijn macht. Devildriver staat in vuur en vlam en uit heel het repertoire komt vanavond wel wat aan bod. Met een laaste toegift blaast Devildriver de aftocht, wij naar huis, zij naar het vliegveld.


Wie: Devildriver, 36 Crazyfists, Breed77, Vengince
Waar: Het Bolwerk, Sneek
Wanneer: 4 december 2010
Opkomst: precies goed

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland