FriesLANDS FriesLANDS

De Friese afgevaardigden op Lowlands

, Tekst: Wymer Praamstra

FriesLANDS

De Friese afgevaardigden op Lowlands

Tekst: Wymer Praamstra ,

Het blijft bijzonder om artiesten uit onze kleine provincie op een van de populairste Nederlandse festivals te zien. In opvolging van 0neTrickPony, die vorig jaar indruk maakte in Biddinghuizen, zijn dit jaar maar liefst drie Friese acts geboekt.

De Friese afgevaardigden op Lowlands

Het blijft bijzonder om artiesten uit onze kleine provincie op een van de populairste Nederlandse festivals te zien. In opvolging van 0neTrickPony, die vorig jaar indruk maakte in Biddinghuizen, zijn dit jaar maar liefst drie Friese acts geboekt.

Zaterdag 12:30-13:00, Charlie: DAILY BREAD
Als er een Friese band is die echt aanspraak mag maken op een felbegeert plekje op Lowlands is het Daily Bread wel. De inmiddels alom bekende jonge sexy-garagerockers hebben op de meeste Nederlandse poppodia gespeeld en worden ook steeds vaker door buitenlandse festivals geboekt. De door Excelsior uitgebrachte debuut-cd kreeg louter lovende recensies in de media, net als de altijd energieke en enthousiaste optredens van het drietal.

Overlap met een andere band is er niet de zaterdagochtend, dus mis Daily Bread niet. Vakkundig de kater van vrijdag uit je hoofd beuken is zeker aan ze toevertrouwd en ongetwijfeld zal de eerste pit van de zaterdag door Daily Bread veroorzaakt worden.

Zaterdag 20:30-21:45, Bravo: DELTA FUNKTIONEN

Delta Funktionen, of Niels Luinenberg, uit Leeuwarden is een sterk opkomend talent in de (inter-)nationale technoscene. Een plekje op Lowlands voor de wereldberoemde Richie Hawtin en zijn Plastikman act is dan ook zeker waar de jongeling thuis hoort. Zijn diepe en bij vlagen dubby techno is al uitgebracht door één van Nederlands beste electro-labels Delsin.

Met onder andere detroit techno als inspiratiebron en een afkeer tegen simpele deuntjes weet je wat je kan verwachten. Rauwe, indringende beats die de Bravo zullen laten schudden. En nog een gemakje: als je de volgende Friese act niet wilt missen, kan je gewoon in de Bravo blijven.

Zaterdag 23:00-0:00, Bravo: OLENE KADAR

Hoewel Olene Kadar meer klinkt als een inheemse Sjamaan, komt de man achter de rare naam, Henk van Zwol,  ‘gewoon’ uit het Friese Oldeholtwolde. Met zijn baard en lange haar zou Van Zwol in een metalband niet misstaan, maar dat is niet waar de Fries zijn muzikaliteit in kwijt kan. Zijn muziek wordt vaak gelinkt aan die van de experimentele Ier Aphex Twin, die overigens ook nogal behaard is.

Freaky, experimentele elektronische muziek dus. En dat Olene Kadar er een tent mee op zijn kop kan zetten is bekend. Berlijn, Amsterdam, Oldeholtwolde, allemaal gingen ze los na het horen van zijn eigenzinnige techno. Met Delta Funktionen en Richie Hawtin in het voorprogramma een must see.

ogoNONogo
Na het weggaan van de fameuze Magneetbar werd de ogoNONogo tent in het leven geroepen. Hier kunnen niet officieel geboekte artiesten hun kunsten vertonen. Bij ons is in ieder geval bekend dat Blackbox Red de boel op z’n kop zal zetten. Speel jij hier ook (met je band of alleen), plaats het dan even bij de reacties.

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland