Technopiraten zonder boot op Radio Mercurius Technopiraten zonder boot op Radio Mercurius

Een interview met de mannen achter Dinsdagavondgymnastiek

, Tekst: Pieter Munnik

Technopiraten zonder boot op Radio Mercurius

Een interview met de mannen achter Dinsdagavondgymnastiek

Tekst: Pieter Munnik ,

De laatste jaren krijgt Friese techno weer de aandacht, vooral het buitenland geniet van Friese techno dj’s als Niels Luinenburg en Damian Keane. Daarvoor draaiden zij al sets in de technoshow van Mercurius: Dinsdagavondgymnastiek. 3voor12 sprak met presentator Eelco Broekstra en geluidsman Jasper Noordermeer.

Een interview met de mannen achter Dinsdagavondgymnastiek

Wat houdt jullie radioshow precies in?
We zijn een radioprogramma op Mercurius waar lokale dj’s een set draaien. Elke dinsdag avond mag een andere dj twee uur draaien, die dan in principe alle vrijheid krijgt. Het is echt begonnen als een techno show met gasten als bijvoorbeeld Damian Keane en Niels Luinenburg (Delta Funktionen, red.). Soms staan wij ook voor verassingen, zo draaide Piet Zero van Liquid ooit eens een dikke detroit techno set, terwijl wij dat niet achter hem gezocht hadden. We supporten onze local heroes en zien ons als een spreekbuis voor de scene in Leeuwarden. Met waardering wederzijds. Langzamerhand is de techno iets meer naar de achtergrond geraakt en de worden er ook genres als tech-house gedraaid. Als er maar energie in zit, dat is het belangrijkste.

Waarom zijn jullie begonnen?
Eerder had Jasper ook al een radio show op Mercurius en we wouden graag iets met Techno doen. In Leeuwarden is er helaas weinig aandacht voor en we willen hiermee de elektronische scene weer meer in de spotlight zetten. Toen hebben we gevraagd of er nog ruimte was en twee weken daarna konden we beginnen. Die eerste show was een dramatisch begin. Al na een half uur kreeg de dj die te gast was ruzie met de presentator van de show voor ons. Gelukkig hebben we dat tactisch opgelost. We zitten nu in een andere studio en kunnen prima met elkaar overweg.

Hoe komt het denk je dat er weinig aandacht is voor de electro scene in Friesland?
Grootste reden is gewoon dat er te weinig draagvlak is. De interesse is er wel maar om echt grote dingen te organiseren heb je veel mensen nodig. Er staan altijd wel mensen op die leuke dingen organiseren maar dat blijft kleinschalig. Op dat niveau lukt het ook wel maar het is niet genoeg om de scene weer groot te maken. Wanneer NOA een techno avond zou houden raakt het ook niet vol. Misschien ligt dat ook wel aan de terughoudendheid van Friezen. Wat de boer niet kent dat eet ie niet.

Zijn er al plannen om het programma uit te breiden? Door het aantal uitzendingen te vermeerderen op bijvoorbeeld internetradio?
We willen heel graag naar de vrijdag verhuizen, omdat die dag beter bij onze show past. Voordat je opstap gaat eerst naar Vrijdagavondgymnastiek luisteren. Ook hebben we al eens contact gezocht met Omrop Fryslân, maar daar is niet iets concreets uit voortgekomen. Het mooie van de lokale zender is dat we alle vrijheid krijgen. Zo hebben we hier een keer een marathon uitzending gehouden van zes uur. Dat was echt het hoogtepunt. Zoiets krijg je niet voor elkaar op bijvoorbeeld Omrop Fryslân. Over internetradio hebben we ook wel eens gesproken maar dat kan iedereen beginnen. Het leuke is dat we werkelijk iets uitzenden, iedereen kan zijn radio aanzetten en naar onze show luisteren. We zien ons zelf eigenlijk als piraten, maar dan als piraten zonder schip.

Is er nog een verklaring voor de naam Dinsdagavondgymnastiek?
Ja die is er! Elke week pakken we de sjoelbak er bij en daar spelen we dan op. Inmiddels is er een hele competitie ontstaan en probeert iedereen het record van 130 punten te verbreken.

Tot slot, als er dj’s in jullie show willen draaien, hoe kunnen ze dan in contact met jullie komen?
Iedereen is altijd welkom, ze kunnen gewoon de mercurius studio binnenlopen om te komen kijken. Wie wil draaien kan een mailtje sturen naar dinsdagavond058@gmail.com of op onze hyves kijken. Mixtapes of producties zijn ook altijd welkom.


Dinsdagavondgymnastiek is er elke dinsdagavond van 22:00 tot 24:00 lokaal te ontvangen op 106,1 FM of online te volgen via de stie van Mercurius.

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland