Moss leidt, Romein volgt

Sprookjes worden werkelijkheid tijdens derde Kluts

Tekst: Peter Dijkstra Foto's Marieke van der Veen ,

Er was eens een theater in Leeuwarden. In dat theater was werkelijk van alles te beleven. Wat als een sprookje begon werd tijdens de derde editie van het multidisciplinaire evenement Kluts werkelijkheid. Knibbel knabbel knuisje, wie zit daar aan mijn huisje? Kluts 3 smaakt naar meer!

Sprookjes worden werkelijkheid tijdens derde Kluts

Roodkapje en de grote boze wolf verwelkomen de bezoekers van Kluts 3. Poppodium Romein is omgetoverd in een sprookjesachtige setting om het thema van vanavond, Stoute Sprookjes, kracht bij te zetten. Naast muziek is er plaats gemaakt voor kunst en theater met ondermeer een heus sprookjestankstation en dans in de bovenzalen. Traditioneel wordt er ook op deze editie een vijf bij twee meter doek beschildert, dat tijdens de laatste Kluts zal worden verloot.

People need love, lot’s of love

De avond wordt muzikaal geopend door Kanipchen-Fit. Gitarist Empee (Maarten Pieter) Holwerda verhuisde een paar jaar geleden naar New York en trouwde daar de Amerikaanse kunstenares/zangeres Gloria Williams. Live wordt dit getrouwde stel aangevuld door drummer Maarten Kooijman. De samenzang van de twee geliefden versterkt het stuwende geluid uit Holwerda zijn gitaar. Alsof ze behekst is door zijn instrument geeft zangeres Williams haarzelf volledig over aan de klanken van de muziek. Ze spuwt haar woorden de zaal in. Het is agressief en ruw, maar bovenal met passie en toewijding gebracht. Een kus tussen de twee geliefden en het eerste hoofdstuk van vanavond zit erop.

Meneer van het licht

Aan Eklin de uitdaging om Romein dieper het bos in te lokken. Het Adept project is door de bandleden afgerond en onder de noemer Eklin wordt er weer volop geëxperimenteerd om live een nieuw geluid neer te zetten. Zangeres Leontien Herkelman vraag aan ‘de meneer van het licht’ of er wat lampen uit mogen en dat komt de sfeer zeker ten goede. Duistere en onheilspellende klanken worden losgelaten op Romein. Klanken die ook bij gebrek aan visuals genoeg beelden weten op te roepen. Het verlangen naar een nachtelijke autorit met Eklin op de achtergrond groeit. Net op het moment dat je volledig wordt meegezogen in de mystieke wereld van Eklin is het helaas alweer voorbij.

Wat is sorry in het Fries?

Moss mag voor een redelijk volgelopen Romein het sprookjesboek sluiten. Het tweede album van Marien Dorleijn en zijn mannen Never be scared/Don’t be a hero kreeg niets dan lovende recensies. Het nummer I Apoligise (Dear Simon) vanavond ingeluid door Dorleijn met ‘Wat is sorry in het Fries?’ werd zelfs een veelgehoorde radiohit. Afgewisseld met wat ouder werk zijn het dan ook de nieuwe nummers die vanavond de toon zetten.

Ondanks de kenmerkende stem van Dorleijn, moet er toch gezegd worden dat Moss vooral als band te werk gaat. Absolute aanjager van het geheel is gitarist/toetsenist Bob Gibson. Ongeacht het instrument zorgt hij ervoor dat iedereen het maximale uit de muziek weet te halen. Met afwijkende ritmes, optimaal gebruik van drie gitaren en meerstemmige zangpartijen creëert Moss haar eigen universum. Ontsnappen aan dit universum is onmogelijk. Moss leidt en Romein kan niet anders dan volgen.

Een dankbaar thema en drie goede live acts zorgden voor een gevarieerde en sfeervolle derde editie van Kluts. Met Moss op het affiche trok de organisatie beduidend meer publiek naar Romein dan voorgaande keren. Hopelijk weten deze mensen ook tijdens de vierde Kluts Romein te vinden. Maak je vast klaar voor een Fout Duits avondje met Bier, Wurst und Heidies!

Wie: Moss, Eklin, Kanipchen-Fit
Waar: Poppodium Romein
Hoeveel: gezellig druk