'Wat is dit nu voor iets?' 'Wat is dit nu voor iets?'

Diego's Umbrella verrast Mukkes

, Tekst: Addy Tesselaar Foto's: Frieda Vuur

'Wat is dit nu voor iets?'

Diego's Umbrella verrast Mukkes

Tekst: Addy Tesselaar Foto's: Frieda Vuur ,

Het vergt een stevige dosis lef om een optreden van een traditionele band in een rockcafé te programmeren. Op het podium van café Mukkes in Leeuwarden staan normaliter metalbands te headbangen, springt de zanger van een hardcoreband de moshpit in of pogo-en de punkers erop los. Afgelopen donderdag stond er iets heel anders op het podium van Alternatief Rock Café Mukkes.

Diego's Umbrella verrast Mukkes

Het vergt een stevige dosis lef om een optreden van een traditionele band in een rockcafé te programmeren. Op het podium van café Mukkes in Leeuwarden staan normaliter metalbands te headbangen, springt de zanger van een hardcoreband de moshpit in of pogo-en de punkers erop los. Wat de zes leden van Diego’s Umbrella uit San Francisco voortbrengen valt hier dus op zijn minst uit de toon. De heren begonnen rustig met een kabbelende instrumental, waarbij menig wenkbrauw de hoogte zocht. 'Wat is dit nu voor iets?' zag je de bezoekers denken. Hierdoor liet deze band zich echter niet uit het veld slaan. Zodra ze inzetten met een sneller nummer, begon de matig bezette kroeg er al wat vrolijker uit te zien. Daar was ook alle reden toe.

Diego’s Umbrella speelt een soort zigeuner-cajun-ska-polka crossover, waarbij de viool centraal staat. Dit wordt gebracht met een fikse portie enthousiasme en inzet, zoals we dat van Amerikanen gewoon zijn. Ze schromen daarbij niet gebruik te maken van een aantal moderniteiten als effecten op de viool en vervormde gitaarsolo’s.

Al snel werd duidelijk dat we hier met een stel kwaliteitsmuzikanten te maken hebben. Vooral de drummer stak er boven uit met zijn heftige, maar bescheiden beats. Hierin werd hij bijgestaan door een tweede trommelaar, waarmee ze een stevige ritmebasis neerlegden. Daarbij zijn de nummers bepaald niet eenvoudig gearrangeerd, maar ook daar hadden de heren geen enkele moeite mee: alle overgangen verliepen vlekkeloos. Alleen de zang klonk af en toe niet helemaal zuiver, maar dat kan ook veroorzaakt zijn door een probleem met de monitors.

Het aardige van de nummers van Diego’s Umbrella is dat je constant het idee hebt naar een traditional te luisteren, terwijl de heren eigenlijk uitsluitend eigen werk spelen. Dat zegt veel over hoe goed deze band naar haar voorbeelden heeft geluisterd, maar je zou hun muziek daardoor even zo makkelijk als voor de hand liggend kunnen bestempelen. Het is maar wat je leuk vindt, nietwaar?

In de tweede set had het publiek in Mukkes inmiddels wel door wat voor vlees men in de kuip had en men ging lekker los voor het podium. Enkele bezoekers figureerden daarbij af en aan als gastzangers, iets wat de bandleden zichtbaar niet gewend waren. De band sloot af met een uitvoering van Europe’s "The Final Countdown", waarmee het cirkeltje weer rond was. Een traditionele band in Mukkes? Blijkbaar kan dat best.

Wat: optreden Diego’s Umbrella
Waar: Café Mukkes in Leeuwarden
Wanneer: Donderdag 10 september 2009
Belangstelling: ca. 40 personen

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland