Pioniers van de Nederhop nemen afscheid

Osdorp Posse knalt nog één keer in Friesland

tekst: Christiaan Triebert Foto's: Rob IJpma ,

Uren voordat de Osdorp Posse in Leeuwarden staat is het pleintje voor Romein al vol met mensen. De deuren zijn nog niet eens open. Oldskool fans van in de twintig, maar ook opvallend veel tieners. De ´O.P.´ is nog steeds populair.

Osdorp Posse knalt nog één keer in Friesland

Uren voordat de Osdorp Posse in Leeuwarden staat is het pleintje voor Romein al vol met mensen. De deuren zijn nog niet eens open. Oldskool fans van in de twintig, maar ook opvallend veel tieners. De´O.P.´ is nog steeds populair.

Daarbij komt dat dit de allerlaatste keer is dat de Mokumers in Leeuwarden te bewonderen zijn. Na twintig jaar stoppen de uitvinders, de pioniers, de voorvaders, de grondleggers van de nederhop ermee. De seizoensopening van Romein met gratis entree, het definitieve afscheid van Osdorp Posse.

De Basis had de eer om samen met Shaboon de avond voor Osdorp Posse te openen. Shaboon uit Drachten won in 2005 de voorloper van de Kleine Prijs van Friesland en brengt een mix van metal en rap. De moshpit en de goede sfeer zijn direct aanwezig. Toch brokkelt dit wat af bij winnaar van de Kleine Prijs van dit jaar, De Basis. ‘Je weet wie de baas-is, toch?' Het gros van het publiek nog niet echt. De band mist deze avond aan felheid. Daarbij komt dat frontman Vudu nauwelijks is te verstaan. Volgende week toch maar even van die oordoppen halen op Freeze.

De Osdorp Posse laat daarna aardig lang op zich wachten, maar vanaf het moment dat King, Seda, IJsblok en natuurlijk Def P zich laten zien verandert Romein in een springende mensenmassa. Behalve de coupe van Def P zijn de Amsterdammers eigenlijk nog niks veranderd sinds ’89. Hier en daar een pondje meer, maar nog steeds hardcore, nog steeds rauwe teksten, nog steeds oldskool beats, tien euro is nog steeds een joetje en honderd piek is nog steeds een meier. En de moederneukende politie bestaat ook nog. Het is niet alleen oude meuk, ook Balkenende komt voorbij in de nieuwere tracks.

Het enthousiasme van de heren is er ook nog steeds. Eén voor één springen de mannen het publiek in: ze worden op handen gedragen. ‘Jullie doen nu gewoon mee met Den Haag,’ zegt Def P, wijzend de rokers die netjes staan te roken in het rookhok, dat er overigens erg mooi uitziet. ‘We mogen hier niet meer roken, niet meer blowen, geen paddenstoeltjes meer eten, niet meer crowdsurfen.’ Iemand klimt het podium op en springt in het publiek. Een ander steekt een jointje op.

Anno 2009 is nederhop populair. Opgezwolle’s Eigen Wereld wordt door muziekcritici al als klassieker bestempeld en De Jeugd van Tegenwoordig hoor je op elk radiostation. Dat is wel eens anders geweest. In 1993 werd Osdorp Posse op de Nederlandse radio nog een groep genoemd die niet serieus genomen mocht worden. Waarom? De heren rapten als eersten in het Nederlands. Dat ze de stichters zijn van de nederhop weten ze maar al te goed: ‘wíj waren de eersten, wíj zijn de grondleggers.’ Arrogant? Absoluut niet. Ze hebben heel wat door moeten maken.
Met de plaat Vlijmscherp, ook uit ’93, kwamen de mannen van de O.P. met hun mening over de media. Een presentatrice werd uitgemaakt voor kaaskoptrut. Het gevolg: zowel de commerciële als de publieke radiozenders draaiden geen Osdorp Posse meer.

In 1995 kwam de plaat Afslag Osdorp uit. Een plaat die overigens na een herdruk alsnog ‘goud’ werd. Met scherpe, maatschappijkritische teksten over prostitutie, religie, mishandeling en echte liefde wordt het album als het beste van de Amsterdammers beschouwd.
Waarom dit korte stukje historische informatie? Omdat het vanaf volgende week gedaan is met deze mannen. Over en uit. Geen letterlijke vertalingen meer van N.W.A, geen moederneukers meer, geen Nederlandse hardcore hiphop helden meer en geen tien euro dat nog een joetje is. Wat laat de O.P. in Romein achter? Een waardige, energieke afscheidsshow. En wat laten ze Nederland achter? De nederhop. Osdorp Posse, bedankt!  

Wie: Osdorp Posse, De Basis, Shaboon
Waar: Poppodium Romein
Opkomst: Rijen voor Romein, dat zegt genoeg.