"Op iedere situatie reageren met precies genoeg energie"

Laurens van der Meulen is bezig met....

Cilla Geurtsen ,

Net afgestudeerd aan de Academie voor Popcultuur en nu al aan het werk bij diezelfde opleiding. Laurens van der Meulen (o.a. Jean Parlette, Lawn en It Langstme en de Dea) is nu ook leraar. De hoogste tijd voor een gesprek met deze duizendpoot die eind oktober ook nog eens Friesland vertegenwoordigt tijdens de finale van Liet.

Laurens van der Meulen is bezig met....

Net afgestudeerd aan de Academie voor Popcultuur en nu al aan het werk bij diezelfde opleiding. Laurens van der Meulen (o.a. Jean Parlette, Lawn en It Langstme en de Dea) is nu ook leraar. De hoogste tijd voor een gesprek met deze duizendpoot die eind oktober ook nog eens Friesland vertegenwoordigt tijdens de finale van Liet.

Leraar

 “Op de Academie voor Popcultuur geef ik sinds het begin van dit schooljaar op consultbasis les over online muziekpromotie en no & low budget marketing. Vorig jaar heb ik ook al gastcolleges gegeven over deze onderwerpen. Ik ben aan het begin van dit jaar nog wel even officieel voorgesteld als leraar, dat versoepelt de overgang van student naar leraar wel, want ik ben net voor de zomer afgestudeerd met mijn project It Langstme en de Dea."

Noorderzon

"De afgelopen weken ben ik trouwens voornamelijk heel intensief bezig geweest met een dansvoorstelling met Jean Parlette voor Noorderzon in Groningen. Het was een ongelooflijke ervaring om zes weken lang iedere dag zo intens met mensen samen te werken, mensen met wie je een enorme klik hebt. Bovendien dansten we als band mee en hadden we iedere dag improvisatieles. 

Het was bijzonder om als muzikant eens zo met je lijf bezig te zijn. Op sportief gebied hou ik me bezig met Kendo, een Oosterse vechtsport. Die sport wordt alleen in Harlingen onderwezen. Kendo heeft heel veel raakvlakken met het muziek maken en het muzikanten bestaan. Een van de voornaamste principes is dat je op iedere situatie reageert met precies genoeg energie. En die insteek is nuttig als muzikant."

Nieuw concept

"Daarnaast zijn we met Jean Parlette bezig met een nieuw concept. We ontwikkelen een nieuw online release systeem. Je kunt dan in diverse gradaties lid worden van Jean  Parlette. En het hangt dan van die gradatie, van gratis tot zeer uitgebreid, af in hoeverre je invloed op ons kunt hebben. Zo kun je nummers downloaden, eigen samples uploaden of je eigen artwork maken. Je kunt zelfs met ons op podium.

Jos Blomsma (van Jean Parlette) weet hoe hij dit soort dingen moet maken. Ik kan dit soort plannen goed concretiseren. Daarom geef ik nu ook les in dit vak op de Academie voor Popcultuur. Ik ben ook bezig om een E-book te schrijven over mijn kennis van dit onderwerp: ‘Hoe promoot je je band?’ Dat boek moet je in de nabije toekomst gratis op mijn site kunnen downloaden."

Liet

"Eind oktober sta ik in de finale van Liet. Die finale wordt in Leeuwarden in De Harmonie gehouden. Ik heb gewonnen met een rocknummer. De set die ik ga spelen wordt daarom ook rock. Dat ga ik niet veranderen, ook al reageerde een deel van het publiek niet erg enthousiast op mijn bijdrage.

Ondertussen ben ik ook allang weer bezig met een nieuwe voorstelling. Die muziek is weer heel anders, maar dat ga ik niet integreren in de set voor Liet. Die nieuwe nummers zou ik graag op de planken brengen met een bescheiden hoeveelheid muzikanten, maar ondertussen gebruik ik alweer 24 instrumenten, dus hoe dat er precies uit gaat zien heb ik nog niet voor ogen. Wel wil ik eens kijken of ik nog wat met dansers kan doen, want dat is me goed bevallen."

Oproep

"Via via heb ik een meisje leren kennen dat een ernstige spierziekte heeft. Ik wil een boek/cd uitgaan brengen om haar te helpen. Ik zoek nog acts die aan die cd mee willen werken. Anneke Giersbergen heeft haar medewerking al toegezegd. Het album krijgt een  Zita Swoon en Jean Parlette-achtige insteek. Ik ben dus gewoon op zoek naar nieuwe muziek ook. Je kunt je aanmelden via laurensvdmeulen@gmail.com.”