Maurits verrast en betovert en heeft zijn evenknie gevonden Maurits verrast en betovert en heeft zijn evenknie gevonden

Maurits Westerik ft. Anne Soldaat

, Tekst en foto's: Merlijn Torensma

Maurits verrast en betovert en heeft zijn evenknie gevonden

Maurits Westerik ft. Anne Soldaat

Tekst en foto's: Merlijn Torensma ,

Maurits Westerik, frontman van GEM heeft zijn evenknie gevonden in Anne Soldaat. Intiem en indringend speelt hij bekende nummers van grootheden uit de popmuziek. Nergens doet het voor de gelegenheid gevormde duo onder voor de originele zangers.

Maurits Westerik ft. Anne Soldaat

 Maurits Westerik, frontman van GEM heeft zijn evenknie gevonden in Anne Soldaat. Intiem en indringend spelen ze samen bekende nummers van grootheden uit de popmuziek. Nergens doet het voor de gelegenheid gevormde duo onder voor de originele zangers.

CONCERT
Maurits, Into The Great Wide Open, zaterdag 5 september

MUZIEK
Na het wat onevenwichtige optreden van One trick Pony in De Bolder, komt Maurits extra diep binnen bij het publiek. Alles wat hij doet is echt. Ontspannen tokkelt hij op zijn gitaar en brengt een paar prachtige nummers ten gehore. Het doet in de verte wat denken aan Bob Dylan, maar dan zonder de rauwe randjes. Hoewel, de rauwe randjes zijn er wel, maar dan op een geheel eigen manier.

Guns of Brixton, van zijn favoriete band The Clash, is puur. Het is geen rock, zoals we gewend zijn van Maurits als hij speelt bij GEM. Het is persoonlijker, subtieler. In de intieme ruimte van De Bolder komt het goed tot zijn recht.

De eerste nummers doet Maurits solo. Daarna komt Anne Soldaat erbij. De twee zijn zo goed op elkaar ingespeeld en vullen elkaar zo goed aan (Maurits akoestisch, Anne elektrisch) dat de hele zaal voor twintig minuten betoverd is. Het is een van die zeldzame optredens waarbij iedereen meegenomen wordt door de magie van de muziek.

Het korte optreden eindigen ze met - hoe kan het ook anders - Tom Petty's Into the Great Wide Open. Ze zetten het lijflied van het festival zo goed neer, dat het maar de vraag is of het ooit nog wordt overtroffen door andere bands. Bloedstollend. Het zou eeuwig zonde zijn als deze twee niet samen een plaat gaan opnemen.

PLUS
Maurits is echt, puur en weet hoe hij zijn stem en gitaar moet gebruiken om ieder liedje afzonderlijk tot zijn recht te laten komen. Nergens verveelt het, nergens wordt het monotoon. Hij is volledig in harmonie met de nummers die hij brengt. Samen met Soldaat zet hij een van de beste optreden neer van Into the Great Wide Open tot nu toe.

MIN
Het was Maurits met Anne Soldaat als side-kick (na het optreden wisselden de rollen en werd Maurits de side-kick), maar het is duidelijk dat twee aan elkaar gewaagd zijn, niet zonder elkaar mogen spelen. Maurits doet het prachtig, maar komt nog beter uit de verf met Soldaat ernaast. Hoe gaan ze dit in de toekomst doen?

CONCLUSIE
Maurits verrast en betovert, zondermeer. Als singer-songwriter zet hij rocknummers moeiteloos om naar intieme kleinoodjes. Hier willen we meer van!

CIJFER 
9

 

Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland