Zwaar geschut in Romein

Vader en Marduk bundelen krachten

Tekst: Werner Cazemier ,

Het is bijna een traditie te noemen, het jaarlijkse optreden van Vader in Friesland. Poppodium Romein verwelkomd de Poolse deathmetal band wederom dit jaar. Ook band Marduk is geen onbekende in Friesland. Samen bundelen deze bands hun krachten in de Funeral Nation tour 2009.

Vader en Marduk bundelen krachten

Het is bijna een traditie te noemen, het jaarlijkse optreden van Vader in Friesland. Poppodium Romein verwelkomd de Poolse deathmetal band wederom dit jaar. Ook band Marduk is geen onbekende in Friesland. Samen bundelen deze bands hun krachten in de Funeral Nation tour 2009.

Met The Ordher start de avond alsof je een lauw biertje in je handen gedrukt krijgt. Je drinkt het op, maar je praat er liever niet over. Het Braziliaanse metal geweld is strak, maar het mist karakter. De avond kan wel wat Italiaans temperament gebruiken en de ‘mooie jongens’-band Fleshgod Apocalypse gaat dat in orde maken.

Onlangs toerde Fleshgod Apocalypse nog met de Nederlandse band God Dethroned door de Balkan. En alsof ze nog over de onverharde wegen daar rijden, denderen ze vol overmoed de zaal in. Muzikaal lijkt deze band het Italiaanse broertje van Nile. Zelfs met de afwisseling tussen de drie (!) vocalisten, die trouwens uitstekend gedaan wordt in Embodied Deception.

Vader staat voor de zoveelste keer op Friese bodem en het begint standaard te worden. ‘Oh Vader, ja die heb ik vorig jaar ook al gezien’. Maar je kunt niet om dit tourmonster heen. Ze waren nog geen week thuis van de Blitzkrieg 5 tour of de volgende start alweer.

Vader houdt een van hun grootste offensieven uit hun geschiedenis. En als ze dan traditie getrouw ‘godverdomme’ schreeuwen en je met Carnal op je bek slaan ben je weer terug op aarde. Je wordt weggeslingerd in de pit en de nummers van het nieuwe album Necropolis beuken op je trommelvliezen. Vader is herboren, en bekrachtigt dat met Rise of the Undead.

Maar Vader staat er niet alleen voor. Om zeker te zijn van genoeg verderf en onheil in Europa, brengen zij Marduk mee. Hoewel beide bands leden van de kerk aan stukken scheuren in hun teksten, zijn hun stijlen verschillend. Marduk is het enige Black Metal bataljon aanwezig deze avond, de andere drie bands zijn van het Death Metal legioen.

Marduk speelt een opvallend rustige set, normaal komen ze als een tank op je af. Vanavond blijft de overdosis blastbeats echter achterwege en is er meer plaats voor midtempo nummers. Marduk lijkt deze weg ook op Wormwood verder uitgediept te hebben. Hoewel de harde beuknummers niet ontbreken zijn de ‘rustige’ nummers muzikaal artistieker. Een melancholische trek die op eerdere albums niet zo naar voren kwam.

En als je dan hoort dat deze bands om vijf uur ’s ochtends appel hebben en vertrekken naar het volgende slagveld, is dat ook wel om melancholisch van te worden. Maar dat zal ze waarschijnlijk ook volgend jaar niet weerhouden om terug te komen. Want Vader komt altijd terug!

Wie: Marduk, Vader, Fleshgod Apocalypse, The Ordher
Wat:Funeral Nation tour 2009
Waar: Poppodium Romein
Wanneer: 4 oktober 2009
Opkomst: Vol!