Wervelstorm met iets te veel volume Wervelstorm met iets te veel volume

The Hickey Underworld blaast Het Bolwerk bijna omver

, Tekst: Femke Jaarsma Foto's Erikjan Koopmans

Wervelstorm met iets te veel volume

The Hickey Underworld blaast Het Bolwerk bijna omver

Tekst: Femke Jaarsma Foto's Erikjan Koopmans ,

‘Snoeihard maar goed.’ Aldus één van de weinige bezoekers tijdens de show van The Hickey Underworld in Het Bolwerk. En inderdaad, niets te weinig gezegd. De Belgen rammen er flink op los in de grote zaal van het net heropende poppodium in Sneek. Oordopjes zijn zeker geen overbodige luxe. De heren laten zich ondanks de lage opkomst niet van de wijs brengen. Ze beuken stevig door en belonen de weinige bezoekers die er zijn met een energiek optreden.

The Hickey Underworld blaast Het Bolwerk bijna omver

Onder de naam ‘Rock The Spot’ brengt Het Bolwerk regelmatig spannende, vernieuwende bands. En dat voor een entreebedrag van slechts 5 euro. The Hickey Underworld en Johnny Cage bijten op 16 oktober het spits af.

Wanneer de mannen van Johnny Cage het podium beklimmen is het net 22 uur geweest. De grote zaal van Het Bolwerk is nagenoeg leeg. We tellen zo’n 20 man bij aanvangst van de ‘support-act’. Jammer want deze Friese band verdient een groter publiek. Alle bandleden van Johnny Cage geven zich volledig tijdens het optreden en die energie straalt er dan ook echt vanaf. Helaas krijgen ze deze energie niet terug uit de zaal. De hoge zang van zanger Johan Kooi is bijna hypnotiserend en houdt de aandacht redelijk vast.

Dan lijkt het tijd voor de ‘hoofdact’ van de avond. Of toch niet? Staan de Belgen van The Hickey Underworld (THU) nou te soundchecken of is de show al begonnen? Deze korte repeteersessie gaat plotseling over in het eerste nummer van de set. En zo start de wervelstorm die Het Bolwerk op z’n grondvesten zal doen trillen. Het wordt al snel duidelijk dat het volume van het geluid in de zaal te hard staat. Veel te hard. De decibelmeter slaat meer dan eens uit richting 100 tot 105. Het schijnt dat de geluidsman van de Antwerpse band wel tot 110 decibel had willen gaan. Gelukkig voor de bezoekers heeft de programmeur van Het Bolwerk hier een stokje voor gestoken.

‘We maken er een feestje van vanavond!’ Nee, zanger Younes Faltakh is enig cynisme niet vreemd. Want de wervelwind uit België raast voort maar de zaal telt nog altijd niet meer dan 30 man. Ook voor deze act geldt: hij verdient meer publiek. Het titelloze debuutalbum van THU krijgt goede recensies en singles Blonde Fire en Future Words zijn gewoon lekkere nummers. Maar wat het indie-rock geluid van de band echt kenmerkt, is de rauwe, schorre stem van zanger Faltakh. Die komt op het album goed naar voren. Helaas sneeuwt het stemgeluid van Faltakh in Het Bolwerk vaak onder. De ‘wall of sound’ van de band is simpelweg te massief. Soms doet het zelfs zeer aan de oren. Het schijnt dat de Belgen net een nieuwe geluidsman hebben. Wellicht moet hij z’n oren eens laten nakijken?

Ondanks het geweld aan volume, is duidelijk dat THU potentie heeft uit te groeien tot iets groters dan dit. De band mocht dit jaar op Rock Werchter staan en tourt er dit najaar flink op los. Aan het enthousiasme en de inzet on stage zal het in ieder geval niet liggen. Met een glimlach op het gezicht stelt zanger Faltakh zijn band voor. Vooral drummer Jimmy Wouters verdient het applaus. Hij zit helemaal vooraan met zijn drumstel, op dezelfde lijn als de rest van de bandleden. Tijdens de show vertolkt hij ook echt één van de hoofdrollen. Zoniet, dé hoofdrol. Zijn energie spat er vanaf.

Ondanks het voortdenderende tempo waarin de band speelt, is er toch ruimte voor wat rust. Heel kort dan. Tegen het einde van de set wordt het publiek getrakteerd op een instrumentaal intermezzo. Na een aantal minuten geven de heren weer vol gas en  gaat THU nog één keer los. Het Bolwerk wordt nog net niet omver geblazen door deze wervelstorm uit het zuiden.

Opmerkelijk: zanger en drummer staan zelf achter de merchandise-tafel om T-shirts en cd’s aan de weinige bezoekers te verkopen. Hierdoor is het mogelijk om even gezellig met de bandleden te keuvelen. En ouwehoeren kunnen ze wel, die Belgen!

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland