Popronde doet Leeuwarden aan Popronde doet Leeuwarden aan

15 bands door de hele stad

, Tekst: Wymer Praamstra

Popronde doet Leeuwarden aan

15 bands door de hele stad

Tekst: Wymer Praamstra ,

Het rondreizende popcircus dat Popronde heet komt vrijdag 23 oktober 2009 in Leeuwarden. Van kwart voor negen tot diep in de nacht kun je je oren gratis laten verwennen in verschillende kroegen en cafés.

15 bands door de hele stad

Het rondreizende popcircus dat Popronde heet komt vrijdag 23 oktober 2009 in Leeuwarden. Van kwart voor negen tot diep in de nacht kun je je oren gratis laten verwennen in verschillende kroegen en cafés.

Blokhuispoort
In de Blokhuispoort spelen deze editie van de popronde de meeste bands: drie stuks. De eerste is The Mad Trist uit het zuiden van het land. Dit kwartet is qua muziek tussen De Staat en Queens of the Stone Age in, wat harder dan de eerste en wat melodieuzer dan de laatste. Stoner-rock met ballen dus. Aan een album wordt gewerkt, met Torre Florim (ja, die ene van De Staat) als producent, dus dat moet zeker goedkomen.

De tweede band aldaar is wat liever, het is Ronald Straetemans die onder de naam Tududuh in zijn eentje popliedjes speelt. Live schijnt het onder andere door creatief gebruik van samples erg opwekkend te zijn, aanrader voor als je de herfst nu al zat bent.

Most Unpleasant Men uit Utrecht is de derde band in de Blokhuispoort, die dit jaar ook op onder andere Into The Great Wide Open te zien waren. Het debuutalbum uit januari 2009, Nothing Moves Slower, werd goed ontvangen en leverde optredens door het hele land op. De muziek is ontspannend en ligt goed in het gehoor; pop met toefjes rock en elektronica.

Café Zelle, Paddy O'Ryan
In Zelle spelen Tommy Ebben en Lea. Ebben is in het Noorden inmiddels vrij bekend door zijn mix van folk, blues, country en rock die zowel alleen als met band staat als een huis. Lea is een nieuw talent in de singer-songwriter hoek die al een platencontract bij Excelsior op zak heeft. Haar muziek is ook vrij traditioneel en doet denken aan helden als Cash en Dylan, maar dan vrouwelijk. In de verhuisde Irish pub Paddy O’Ryan is Chinup te horen: poprock met viool. Degelijke band die zowel de melancholische als de opwekkende kant weet te belichten.

Scooters
Uncle Frankle is bijna aan een grote doorbraak toe, ze speelden als in De Wereld Draait Door op het Reeperbahn Festival in Hamburg en in het voorprogramma van Britse bands als The Rakes, Razorlight en The Rascals. De op Britse schoen geleeste indie-rock klinkt vrolijk en fris en zal in Scooters zeker nieuwe fans opleveren. Daarna is Groover te zien, zij focussen zich meer op ska en pop. Met een blaassectie en twee verleidelijke zangeressen laten ze de zomer nog even terugkomen.

Utoop, Repelsteeltje, De Stee en De Markies
BluefisH speelt in Utoop: meerstemmige punkrock zonder genade. Even verderop in Repelsteeltje staat de tweemansformatie Deepfreakx die electrohiphoptechno maken, inclusief rap en zang. In De Stee speelt de Americana/pop band Landmark 105, vrij traditioneel maar erg goed. De Markies ontvangt Fabiana Dammers, een talentvolle singer-songwriter die vorig jaar de dubbel pakte in de Grote Prijs van Nederland, ze wordt vergeleken met Damien Rice, dus denk aan rustige emotioneel beladen liedjes.

De Prins H, Café Café en Silberman
Voor hitgevoelige popliedjes kun je terecht in De Prins H bij The Heyz. In Café Café op het Ruiterskwartier speelt soulkoningin Farida Merville, met haar krachtige stem en swingende band maakt ze rhythm-and-blues zoals het ooit bedoelt is. In Silberman gaat het er ook swingend aan toe met Chef’ Special. Deze band omschrijft zichzelf als een échte liveband en gezien de mix van hiphop, funk en rock geloven we dat meteen.

Meer weten of vooraf even 'inluisteren'? Ga dan naar de website van de Popronde 2009.

Wie: 15 bands/artiesten
Wat: Popronde 2009
Waar: Leeuwarden
Wanneer: vrijdag 23 oktober
Voor hoeveel: gratis!

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland