Pompende biets & vloeiende rijmpjes Pompende biets & vloeiende rijmpjes

Een hiphop rollercoaster in het Bolwerk

, Tekst: Ico Balt Foto's: Minze Dijkstra

Pompende biets & vloeiende rijmpjes

Een hiphop rollercoaster in het Bolwerk

Tekst: Ico Balt Foto's: Minze Dijkstra ,

Vrijdag 23 oktober was het eerste hiphopfeestje in het Bolwerk sinds de heropening. Deze keer georganiseerd door Str8 Ace. Geen instrumenten en versterkers op het podium, maar draaitafels en microfoons. Drie support acts, één DJ en als hoofdact de enige echte Jiggy Djé. Door het lage gehalte van hiphopfeestjes in Friesland is het moeilijk in te schatten wat er op af komt en hoe de sfeer is. Is het liefde, zoals hiphop bedoeld is, of haat, zoals je te vaak ziet.

Een hiphop rollercoaster in het Bolwerk

De Nederlandstalige jonge honden van DosProd nemen de aftrap. Het is nog niet druk. Opvallend is dat de mensen die er zijn meteen een stap naar voren doen. Het is duidelijk; Sneek heeft zin in een hiphopfeest. 1 - 0 voor de liefde dus. De flows klinken lekker, maar de achtergrondvocalen zijn niet subtiel en daardoor worden de teksten onverstaanbaar en schreeuwerig. Het enthousiasme is aanwezig, maar het is de nieuwe generatie hiphop, zoals je die tegenwoordig iets te vaak ziet.

Nu is het de beurt aan de Engelstalige 2Outtamillions. Ze worden aangekondigd als de hiphop pioniers van Zwolle. Old-skool breakbeats en James Brown samples weten meteen de aandacht te trekken bij het publiek.  De rapper staat er in zijn eentje en alles lijkt te kloppen. Goeie beats, lekkere flows, verstaanbaarheid, strakke scratches en een zeer hoog hiphop gehalte. Halverwege worden we verrast met een bijdrage van rapper Skate the Great. Tegenwoordig bekend van TMF’s Gamekings, vroeger bekend van samenwerkingsverbanden met o.a Extince en The Proov. Deze groep is perfect op elkaar ingespeeld en kunnen nog wel eens het hoogtepunt van de avond worden. Was het feest nu afgelopen, dan was het al een geslaagd hiphopfeest.

Maar het is nog niet afgelopen. Engelstalige Rapper en hiphoppionier Deams beklimt het podium. Zijn optreden staat in een rechte lijn met zijn nieuwe EP; The Legacy EP. Het is een EP met o.a features van Big Daddy Kane, Ice-T, De La Soul, DJ Premier en Chuck D van Public Enemy. Een lijst namen waar elke Nederlandse rapper jaloers op zou worden. Deams staat alleen op het podium. Geen DJ, geen back-up MC, maar gewoon Deams. Het publiek is opvallend stiller dan bij de voorgaande acts. De vraag is alleen of het publiek aandachtiger luistert naar de diepgaande teksten of dat het er simpelweg niks aan vindt. Deams is klaar met zijn optreden, maar komt net zo snel weer op en onderbreekt de presentator. “Het probleem met hiphop is dat er meer artiesten zijn dan fans,” roept Deams oprecht naar het publiek. “Maar Nederland is gewoon een klein rotland, dus kom geen attitude geven.” Deams was goed, oprecht en diep, maar niet goed te plaatsen in deze avond tussen de andere acts.

De drie supportacts zijn geweest en inmiddels is de zaal half gevuld. Jiggy Djé wordt aangekondigd. Drie back-up MC’s komen aangewandeld. De DJ start de eerste beat en het publiek komt helemaal vooraan staan. De show is helemaal uitgedacht. Zelfs de praatjes zijn uit het hoofd geleerd. Toch ontbreekt het wat aan energie. Jiggy Djé komt moeilijk op gang en lijkt wat geïrriteerd door de slappe respons van zijn fans. “Kom op Sneek,” roept Jiggy. “Misschien zijn jullie niet zo van de handjes maar klap even mee!”. De humoristische woordspelingen vliegen je om de oren. Jiggy Djé wordt dan ook niet voor niets de Keyser Punchline genoemd. Jiggy is verstaanbaar en wordt goed ondersteund door de overige groepsleden.

De nummers van Jiggy’s eerste soloplaat laten het publiek toch meer in beweging komen. Aan het einde van de show is het woord aan één van de back-up MC’s, Turk; “Ik wil even een applaus voor deze man,” zegt Turk richting de fans. “Want samen met Winne brengt hij echte Hiphop op TMF en dus zeg JEE!” De decibelmeter schoot omhoog.

Het was een zeer geslaagd hiphopfeest. Misschien moet het weer even op gang komen in Sneek, maar de liefde was zeker aanwezig. 

 

Wie: 2Outtamillions, DosProd, Deams, DJ Sniper & Jiggy Djé
Waar: Het Bolwerk, Sneek
Opkomst: half vol

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland