Nieuwe concepten in Het Bolwerk

Rock The Spot? SuperStijl? Zalige zondag?

Addy Tesselaar ,

Na een lange en intensieve verbouwing opende Het Bolwerk in Sneek onlangs weer zijn deuren. Maar niet alleen het gebouw is vernieuwd, want ook het programma voor dit jaar vertoont enkele nieuwe onderdelen. Want wat houdt "Rock The Spot" nu precies in? En een avondje "Superstijl"? Wij vroegen programmeur Peter Reen naar het hoe, wat en waarom.

Rock The Spot? SuperStijl? Zalige zondag?

Jullie hebben voor het komend seizoen een aantal verschillende concepten in het leven geroepen. Waarom hebben jullie voor die benadering gekozen?

"Voor de herkenbaarheid. We hopen dat mensen op basis van het thema denken: he, dat is altijd leuk! Zo wordt het iets minder belangrijk wat de optredende acts zijn, omdat men weet dat het in ieder geval kwalitatief goed is wat er staat. We dagen zo ons publiek een beetje uit om nieuwe dingen te ontdekken, want de thema's worden veelal gebruikt bij bands, acts of genres nog niet heel erg bekend zijn. Vandaar ook de lagere entreeprijzen bij de meeste thema's."

Deze week is de eerste thema-avond, "Rock The Spot", wat houdt dat in?

"Onder deze naam brengt Het Bolwerk regelmatig spannende, enerverende en uitdagende, maar altijd goede bands voor een laag entreebedrag. Zeg maar Ontdek-je-bandje-in-Het-Bolwerk-Sneek."


Welke bands heb je daar zoal staan?

"Aanstaande vrijdag, 16 oktober, hebben we The Hickey Underworld en Johnny Cage geboekt. Voortrazende wervelstormen op volle snelheid. Vol vuur, vol oerdriften en knetterharde rockneigingen.

 

Op 6 november hebben we DeWolff en Melanocaster staan. Kortom psychedelichardgroovin’funkyrock’n’rollin’hotbluesdrivin’hellhoundingsupersweetsixtiesexplosion. Let vooral op de Hammond! De gemiddelde leeftijd van DeWolff is trouwens rond de 17 jaar. 4 december spelen Blackberry Smoke en Hairy Johnson. Een avond vol ouderwetse, eerlijke en oprechte southern rock. Een must voor liefhebbers van Lynyrd Skynyrd, ZZ Top, Black Crowes of Allman Brothers.

 
Onder voorbehoud tenslotte komt op 20 november Monotonix. De beste live-band van Europa, dat vind ik tenminste. Chaos en rock&roll, met het uitdelen van drumstel onderdelen. De zanger staat altijd al na het eerste nummer in het publiek en het podium is standaard overbodig."


Een ander concept is "SuperStijl", wat is dat?

"Linksom of rechtsom, "Superstijl" is altijd feest! Of het nu electroclash is, urban, swingbeat, je klassenfeestje uit 1985 óf nog wat anders, alles kan en mag. Democratie op de dansvloer. Het publiek kiest zelf per ronde welke muziekstijl er gedurende het komende kwartier aan bod komt. Dus dat kan 80’s pop, rock & roll, urban, 90’s megadance, glamrock, op-volle-toeren, swingbeat, reggae, Classic Rock FM of turn-up-the-bass zijn.

 

Bij binnenkomst ontvangt iedere bezoeker de unieke Superstijl-barcodestemcertificaten. Bezoekers selecteren met dit certificaat bij de stemkast welke van de drie aangegeven muziekstijlen het komende kwartier gedraaid gaat worden. "Superstijl" werkt dus als een soort collectieve jukebox, maar dan voor muziekstijlen én er wordt gedraaid door DJ's."


Wat kunnen we verder nog verwachten?

We hebben ook nog “Hiphop At It’s Best". Een hiphop concept met dikke namen, gecombineerd met de beste upcoming acts en altijd een vette dj. 23 oktober staan Jiggy Dje, Deams, 2OuttaMillions, DosProd en DJ Sniper hier. 15 november hebben we Pete Rock & CL Smooth met een exclusieve Nederlandse show. Sowieso al fantastisch dat deze legendes een keer samen op het podium staan. En natuurlijk onze “Zalige Zondag". Dan komen er singer-songwriters langs of er komen genres als americana, bluegrass en folk aan bod. Lekker wakker worden op zondagmiddag. Noteer alvast 8 november: Adam Kowalczyk en Vicky Lovecat - de gitarist van Live en broer van Ed."