Er valt weinig te lachen bij Raised fist Er valt weinig te lachen bij Raised fist

Hardcore op zondagmiddag

, Tekst: Albert de Vries Foto's: Minze Dijkstra

Er valt weinig te lachen bij Raised fist

Hardcore op zondagmiddag

Tekst: Albert de Vries Foto's: Minze Dijkstra ,

Zweedse hardcore-stoomwals Raised Fist doet zijn naam eer aan door een loeistrakke set serieuze hardcore voor te schotelen. Grappig? Nee. Hard? Ja.

Hardcore op zondagmiddag

Hardcore op de zondagmiddag, het is even wennen maar het kan. Kijk alleen maar naar de opkomst; zo'n 350 bezoekers wisten de weg naar het Bolwerk in Sneek te vinden voor een exclusieve show van de Zweedse hardcoreband Raised fist. In het voorprogramma stonden Endwell uit New york en de Australische rapcore band Deez nuts. Het bier van de zaterdag is nog niet uitwerkt maar we gaan ervoor!

Opening was voor rekening van de Amerikaanse metalcore formatie Endwell. Hun muziek is lomp, zoals een potje serieuze metalcore hoort te klinken maar heeft toch te weinig eigen smoel om echt van een goede opener te kunnen spreken. Het is teveel dertien in een dozijn. Het publiek is natuurlijk nog niet helemaal klaar om los te gaan maar reageert ook wat lauw op deze toch wat gemakkelijke metalcore. Ook de band weet het allemaal even niet getuige hun wat te enthousiaste aankondiging: "You guys are gonna have a great night, ehh.. afternoon. Het is ze vergeven deze New Yorkers maar kom de volgende keer wel wat origineler uit de hoek.

Deez nuts dan. Vernoemd naar een nummer van Dr. Dre kan het eigenlijk al niet meer mis, of toch wel? De Rapcore van deze Australiërs refereert namelijk vrij nadrukkelijk aan Bioazard, zowel qua sound als qua nummers. Ook niet bijster origineel dus maar toch weten deze gasten net wel te overtuigen. Hun muziek en teksten zijn wat speelser dan bij Endwell, en daardoor genereert de band een behoorlijke publieksparticipatie (er werd zelf enthousiast gestagedived). Hoewel muzikaal dus niet eigentijds was hun oproep om de muziek te checken dat wel, want voor nop staat het op de myspace van de band. Het nummer Free music onderstreept dat, niet verkeerd!

En dan Raised fist, hun enige show in Nederland en men was van heinde en verre gekomen om de Zweedse oudegedienden aan het werk te zien. Raised fist kent live maar een aanpak: zo hard mogelijk van leer trekken, waarbij het hoge stemgeluid van zanger zeker niet onvernoemd mag blijven. Dit stemgeluid klinkt samengeknepen en te hoog voor een hardcoreband. Niet iedereen kan dit waarderen maar het past wel bij het compromisloze karakter van de band. En hoe je het ook wendt of keert; de zanger komt zeer geinspireerd over. De teksten van de band zijn dan ook maatschappijkritisch en handelen bijvvorbeeld over de macht van het geld en de vernietiging van het milieu. Zaken die op hun laatste plaat Veil of ignorance ruimschoots aanbod komen.

De ziedende en compromisloze hardcore van Raised fist overtuigt maar ten dele. Je vraagt je af hoe een zanger met zo'n raar, samengeknepen stemgeluid zanger van een band kan worden. Misschien omdat hij de teksten heeft, een beetje meer relativering en humor zou ook niet misstaan.

Wie: Raised Fist, Deez Nuts, Endwell
Waar: Poppodium Het Bolwerk in Sneek
Opkomst: Uitstekend, ongeveer 350 bezoekers

 

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland