De postmoderne interpretatie van Mongoolse graslandliederen De postmoderne interpretatie van Mongoolse graslandliederen

Voor mensen die Autechre al mainstream vinden

, Tekst: Fabian Samidjono Foto's: Oscar Anjewierden

De postmoderne interpretatie van Mongoolse graslandliederen

Voor mensen die Autechre al mainstream vinden

Tekst: Fabian Samidjono Foto's: Oscar Anjewierden ,

De band Hanggai stond dit jaar al op festivals als Sziget en Lowlands, zeker niet de kleinste namen in festivalland. Het moet dan even wennen zijn geweest om nu een opkomst te zien van een slecht bezochte bingo-avond. Voorprogramma was Xigatze.

Voor mensen die Autechre al mainstream vinden

De band Hanggai stond dit jaar al op festivals als Sziget en Lowlands, zeker niet de kleinste namen in festivalland. Het moet dan even wennen zijn geweest om nu een opkomst te zien van een slecht bezochte bingo-avond. Aan de band heeft het zeker niet gelegen en het zou te makkelijk zijn om te zeggen dat het weer aan de kredietcrisis heeft gelegen. Er heerst schijnbaar een klimaat in Leeuwarden en omstreken dat men niet wil komen kijken naar iets dat binnen een redelijk bereik van een conventioneel muzikaal referentiekader past. Voor de crisis kwam men namelijk ook al niet massaal opdraven bij dergelijke acts. Afin, ‘the show must go on’ en de heren gingen dan ook aan de slag om er het beste van te maken.

De muziek die Hanggai maakt is een moderne interpretatie van de traditionele liederen uit de Mongoolse graslanden. Terwijl de authentieke klanken uit het Mongoolse rijk in alle nummers wordt gerespecteerd klinkt het ene nummer toch net wat traditioneler dan het andere. Het traditionele aspect wordt ingevuld door de typische Mongoolse keelzang en de zogenaamde ‘morin khuur’ en de ‘tobshuur’ (twee snaarinstrumenten). Bij sommige nummers waan je je in een rustiek landschap terwijl andere deuntjes zich in het domein van Balkan-achtige muziek lijken te bevinden. Bij de muziek van de laatstgenoemde categorie zou menig postmoderne pogoër wel raad weten, ware het niet zo dat de meest excessieve uitspatting van de avond een man was die zittend achter een tafel mee zat te klappen op de maat.

Hoewel een aantal nummers van Hanggai gedefinieerd zou kunnen worden als ‘feestmuziek’, dan heb je daar altijd nog mensen voor nodig die daar op gaan feesten en dat is iets wat in dit geval ontbrak. Hun volgende optreden staat gepland op 27 oktober op het Vogelverschrikkerfestival in Valkenswaard. Laten we hopen dat de connotatie van de festivalnaam niet tot z’n volledige recht komt bij dat optreden, want het zou zonde zijn als we een eclectische band als deze niet meer terug zouden zien op Nederlandse bodem.

Wie: Hanggai + Xigatze
Waar: Romein
Opkomst: Als een magere yak

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland