Zonnebril mee naar Romein! Zonnebril mee naar Romein!

Neckbreakers Ball met vier metalbands

, Tekst: Paul van Berlo, Foto's: Oscar Anjewierden

Zonnebril mee naar Romein!

Neckbreakers Ball met vier metalbands

Tekst: Paul van Berlo, Foto's: Oscar Anjewierden ,

Op zomaar een doordeweekse avond staan vier metalbands in Romein onder de veelzeggende titel Neckbreakers Ball. En niet de eerste de beste. Arsis, Scar Symmetry, Behemoth en Devildriver prijken op het affiche. Een op het oog vreemde combi van Amerikaanse, Zweedse en Poolse bands. Een avond flink hoofdschudden dus, maar wel je zonnebril meenemen!

Neckbreakers Ball met vier metalbands

Ondanks de stevige entreeprijs van 24 euro's trekt dit metalfeest nog bijna 200 bezoekers. En die moesten er al op tijd zijn, want om 19.15 uur trap Arsis het bal al af. Dit Amerikaanse death/thrashmetalgezelschap leverde al vijf albums af, waarvan 'We are the nightmare' uit 2008 de laatste was.

Na Arsis was het de beurt aan aan Scar Symmetry. Dit Zweedse gezelschap maakt progressieve deathmetal waarbij vooral de afwisseling tussen 'gladde' zang en vette grunts opvalt. Deze interessante combi deed bij de grunts denken aan Bolt Thrower, en bij de zang - die erg goed uit de verf kwam - aan nu-metal bands als Stone Sour. De afwisselende composities van supersnelle thrashmetal en melodieuze progrock a la Dream Theatre maakt deze band een uitdaging voor de liefhebber van complete metal.

Maar het meeste publiek komt toch voor de laatste twee bands. Het Poolse Behemoth kan rekenen op een grote, vaste schare aanhangers. Behemoth is zo'n typische deathmetalband die zichzelf net iets te serieus neemt, compleet met maniakale make-up en bloederige attributen. Vanavond zullen ze weinig nieuwe fans gemaakt hebben, want het geluid was abominabel slecht. De drum overheerste alles, waardoor gitaar en zang er nauwelijks bovenuit kwamen. Daarnaast maakte de band, vanachter hun pentagramvormige kansels, een ongeïnspireerd indruk. Dat kon de fans weinig schelen, die gingen er vol voor. Maar je moest ook echt wel fan zijn om uit de brei van geluid een compositie te kunnen herkennen. Op hun onlangs verschenen album 'Evangilion' zijn de kwaliteiten van de band een stuk beter te horen.

Ook bij het Amerikaanse Devildriver was het geluid verre van optimaal, maar de band was al beter te horen, en te verstaan, als hun Poolse tourbroeders. Devildriver speelt old-school thrash, en is dus wars van make-up of enige andere vorm van show. Hun imago is het hebben van geen imago zullen we maar zeggen. De energieke metal van deze band zorgde al snel voor een fanatieke pit. En op het eind van de set zelfs een van de grootse pits die uw verslaggever heeft waargenomen. Van het podium tot aan de kerkbanken achterin Romein draaide een fanatieke circle-pit. Complimenten voor de mannen van Devildriver!

Grootste irritatie van de avond was de lichtshow. Om wat voor reden ook meenden de lichtmensen dat het publiek meer in het licht gezet moest worden dan de bands. Het publiek stond dan ook steeds tegen felle lichten in te kijken, wat een zonnebril haast tot een noodzakelijk hulpstuk maakte, naast een paar oordoppen natuurlijk.

Wat: Neckbreakers Ball met Arsis, Scar Symmetry, Behemoth en Devildriver
Waar: woensdag 5 november 2009 in poppodium Romein
Opkomst: bijna 200 metalheads

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland