Sneek in het jaar 1969 Sneek in het jaar 1969

Melanocaster en DeWolff doen andere tijden herleven

, Tekst: Sierd van der Bij. Foto's: Rob IJpma

Sneek in het jaar 1969

Melanocaster en DeWolff doen andere tijden herleven

Tekst: Sierd van der Bij. Foto's: Rob IJpma ,

Iedere noot is al een keer gespeeld. Je hoort het de babyboomer aan de bar in een willekeurig café zeggen. Zijn Zundapp is al jaren en jaren geleden verkocht en zijn platencollectie ligt onder een laagje stof. Jimi Hendrix, Led Zeppelin en Deep Purple sleepten hem zijn jeugd door en niemand anders kan aan hen tippen. Als hij eens wist wat er afgelopen vrijdag in Poppodium Het Bolwerk stond dan ging hij zaterdagochtend op zoek naar een Zundapp en zette hij een LP van DeWolff op.

Melanocaster en DeWolff doen andere tijden herleven

Iedere noot is al een keer gespeeld. Je hoort het de babyboomer aan de bar in een willekeurig café zeggen. Zijn Zundapp is al jaren en jaren geleden verkocht en zijn platencollectie ligt onder een laagje stof. Jimi Hendrix, Led Zeppelin en Deep Purple sleepten hem zijn jeugd door en niemand anders kan aan hen tippen. Als hij eens wist wat er afgelopen vrijdag in Poppodium Het Bolwerk stond dan ging hij zaterdagochtend op zoek naar een Zundapp en zette hij een LP van DeWolff op.

Maar hij wist het in tegenstelling tot een handjevol leeftijdsgenoten en een flink aantal jongeren niet. Sneek gaat terug in de tijd en het café van Het Bolwerk lijkt redelijk gevuld. Niet geheel onvoorstelbaar, want de jongens van De Wolff zijn het afgelopen jaar maar liefst drie keer in De Wereld Draait Door verschenen en speelden in januari nog als hoofdact in een volgepakt Paradiso. Sneek is onderdeel van de tour die in het teken staat van hun net verschenen langspeelplaat Strange Fruits And Undiscovered Plants. Sneek is benieuwd.

Voor het publiek kennis mag maken met de jonge honden van DeWolff, mag er eerst even geflirt worden met de muziek van Melanocaster. Dat de postrockers uit Hijum weer helemaal terug zijn, dat wisten we al. Maar dat het ook nog altijd soepel verloopt en als een huis staat, dat zien we vandaag maar weer. Melanocaster brengt ons nieuw materiaal en de ´nieuwe bassist´ Auck Boersma lijkt zijn weg te hebben gevonden binnen de band. All Is Well en met een beetje goede moed en een flink aantal optredens zou e
r heel goed een overtreffende trap van Well kunnen komen. De toekomst zal het leren, maar we gaan eerst nog verder terug in de tijd. Nog meer retro met DeWolff.

Ze zijn er en het publiek maakt na een idyllisch intromuziekje voor het eerst kennis met de jonge honden. Ze lijken nog geen twintig en zodra de muziek ingezet wordt is er maar één verklaring denkbaar. Een band die eind jaren zestig is opgericht waarvan de leden niet verjaren. Dat moet het zijn, want wat klinkt het ontzettend echt. Drie mannen die het geluid van alle psychedelische gitaarhelden om weten te zetten in een harmonieuze paddotrip. Alsof Ray Manzerek achter de Hammond schuilt en Robert Plant zijn lippen tegen de microfoon zet. Fabelachtig.

DeWolff en Melanocaster zouden nog veel beter uit de verf komen als zij het hoofdpodium mochten beklimmen. Maar de jeugd van tegenwoordig is de jeugd van gisteren niet en juist die van tegenwoordig heeft vandaag de kans gepakt om het geluid van gisteren te horen. Hun vaders zullen verbaasd op kijken doch trots zijn als ze met vinyl thuis komen.

Wat: Melanocaster + DeWolff
Waar: Poppodium Het Bolwerk
Wanneer: Vrijdag 6 november
Hoeveel: 100 man

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland