Jean Parlette 2.0: de gehele achterban als nieuw bandlid

Voor 1,50 lidmaatschap zijn je aanmerkingen op de kledingstijl welkom

Fiona Fortuin ,

Vanaf 22 november kun je het nieuwe bandlid worden van Jean Parlette. De daarvoor te ondernemen stappen zijn eenvoudig. Ga naar lesystem.nl, meld je aan en bandlid ben je. Je bevoegdheden: bemoeienis met de muziek, de gastenlijst en zelfs de kleding.

Voor 1,50 lidmaatschap zijn je aanmerkingen op de kledingstijl welkom

Vanaf 22 november kun je het nieuwe bandlid worden van Jean Parlette. De daarvoor te ondernemen stappen zijn eenvoudig. Ga naar lesystem.nl, meld je aan en bandlid ben je. Er is geen maximum aan het aantal nieuwe bandleden verbonden. “Le System is de naam waaronder we vanaf heden onze muziek uitbrengen”, vertelt Laurens van der Meulen van de Friese folktronica band. “We willen meer interactiviteit met onze achterban. Le System is dan ook niet zomaar een community. Je bent écht bandlid”, garandeert hij.

De Duitse experimenteerdriftige band Einstürzende Neubauten betrekt in ruil voor een donatie al jaren hun fans bij het opnameproces. En Patrick Wolf vroeg zijn fans aandelen in zijn nieuwe album The Bachelor te nemen om zo de opnames te kunnen financieren. Maar Jean Parlette gaat nog een paar stappen verder.

Op Le System, hun eigen online platformsysteem, kun je kiezen uit drie soorten lidmaatschappen, variërend in prijs. Voor 1500 euro ben je fan voor het leven, een deel van dat geld gaat dan naar een goed doel. Is dat iets te veel voor je, dan krijg je voor 1,50 per maand ook al aardig wat bevoegdheden. Zo kun je stemmen op demo’s, je eigen ideeën voor muziek en artwork uploaden, jezelf op de gastenlijst zetten, verzoekjes indienen en een liedje opdragen. “Voor vriend of vijand”, voegt Van der Meulen toe. “We zijn nu ook met de huisstijl bezig, daarvan komen schetsen online. Die gaan ook over de kleding. Als mensen daar op- of aanmerkingen over hebben, nemen we die mee.” Zelfs als je niets wilt doneren, kun je lid worden. Dan ontvang je elke drie maanden een Episode, in de wereld van Jean Parlette een EP genaamd.

“Wij blijven wel de baas, we maken het uiteindelijke besluit”, zegt Van der Meulen. De nieuwe aanpak heeft niets met gebrek aan ideeën bij de band te maken. “Op de traditionele manier breng je een album uit, waarna je hoopt op een recensie in de Oor en veel boekingen. Dat is niet heel spannend. We zijn een bijzondere band, die hoort iets bijzonders te doen. We willen graag mensen erbij betrekken. We hebben genoeg vertrouwen in onze achterban dat deze manier van muziek maken iets moois moet opleveren.”

Wat Jean Parlette betreft mag je je ook opgeven om bij een optreden mee te spelen. Een beetje zoals Anne Soldaat tijdens zijn huidige tour zijn publiek vraagt zich aan te melden als shaker. Dat blijkt niet altijd te werken. Mensen die zich aanmelden, komen niet opdagen. Zo gebeurde het dat afgelopen zaterdag in Rotown ene ‘Wendy’ er het zwijgen toe deed wanneer zij het podium op moest komen. Ook bij Jean Parlette kunnen mensen op die manier onder hun afspraken uitkomen. “Met alleen een berichtje dat je graag iets wilt doen, nemen we geen genoegen. Als iemand zich aanmeldt, zullen we van te voren gaan repeteren, ook al is dat via Skype. Le System nemen we heel serieus.”

De site nog niet helemaal af, op 22 november gaat deze officieel online. Maar als je wilt, kun je nu al naar Le System om lid te worden.