Festival met veel muzikale haltes Festival met veel muzikale haltes

Strakke powerpop en 24-karaats metal

, Tekst: Wymer Praamstra. Foto's: Rob IJpma

Festival met veel muzikale haltes

Strakke powerpop en 24-karaats metal

Tekst: Wymer Praamstra. Foto's: Rob IJpma ,

Het eerste jaar van Buspop in Romein, na vijf edities in Jirnsum, is meteen een succes. Een goed vol Romein kijkt naar de Amerikaanse dames van Syren, de Friese bands Oud Zaad, Pioneers of Love, Greyline en Ska3 en The Madd en ReBelle uit de Randstad.

Strakke powerpop en 24-karaats metal

De jonge friezen van Pioneers of Love zijn vollere zalen gewend, sinds ze met Moke door heel Nederland toeren. Toch weten ze ook een vrij leeg Romein voor zich te winnen met hun ‘21st century wave’ en tegen het eind van hun optreden is de zaal goed gevuld. Uitschieters ‘New Frontiers’ en ‘Franz’ zouden zeker niet misstaan als underground hits en laten de volle potentie van de band horen. Ze moeten alleen oppassen om in hun zoektocht naar een nog bombastischer geluid niet de solide basis van de songs uit het oog te verliezen. Als ze dat lukt en hun originaliteit behouden, hebben ze over een paar jaar Moke niet meer nodig om voor volle zalen te spelen.

Na het optreden van de huisband van The Frisian Party Zone, Oud Zaad, in het café van Romein, staat Syren klaar in de grote zaal. De drie Amerikaanse vrouwen hebben de afgelopen jaren onafgebroken getoerd door Engeland, Amerika en Nederland. In Romein wil het niet echt overtuigen. Het merendeel van het publiek heeft er niet echt aandacht voor, wat mede komt door de kleurloosheid van de muziek. Pop/rock zonder echt spannend te worden en zeker zonder je bij de strot te grijpen. De bus gemist.

Leuker is het bij de drie dames van ReBelle in het café. De twintigers zijn ten eerste al leuker om naar te kijken, maar ook hun muziek is gedurfder en wordt met meer enthousiasme gebracht. Hun power-pop klinkt strak en de meerstemmige vocalen tillen het geheel naar een hoger niveau.

Hoofdact van Buspop 2009 is The Madd uit Rotterdam. Na hun hiphopavontuur met rapper Dio zijn ze ter promotie van hun nieuwe album weer op eigen houtje op reis door het land. Het geluid staat eigenlijk net wat te hard om zonder gehoorbescherming lekker te luisteren, maar de beatpop doet het bij de voorste rijen erg goed. Stilstaan is vrijwel onmogelijk wanneer knallers als Jump Now! en Je Suis Parti van het eerste album voorbij komen en ze zijn tot nu toe de enige band die dat teweeg kan brengen.

De lokale metalhelden van Greyline mogen dan geen vol café trekken, hun 24-karaats metal is om door een ringetje te halen. Donker en overdonderend. Terecht speelde Greyline al op Waldrock en Eurosonic en zijn ze gekozen om mee te doen met Freesonica +. Hun nieuwe album komt in februari 2010 uit en moet hoge ogen in metalland gaan gooien.

Het luchtige toetje aan het eind van de busrit smaakt misschien nog wel het best, dit ondanks de soms smakeloze K3 covers gemixt met populaire rockliedjes. Wanneer Red Hot Chili Peppers en Daft Punk ook in de grote Ska3 muziekblender gaan is het feest compleet. Perfecte afsluiter van een goed bezocht en erg gezellig Buspop in Romein.

Wie: Pioneers of Love, Oud Zaad, Syren, ReBelle, The Madd, Greyline, Ska3.
Waar: Poppodium Romein
Opkomst: goed vol

advertentie
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland