Zesde editie van Joppop in Oosterwolde

Een gratis evenement voor muziek- en festivalliefhebbers

Jelmer Terwal ,

Joppop is een gratis festival dat oorspronkelijk bedoeld was voor de jeugd in Oosterwolde en omstreken maar nu is het uitgegroeid tot een evenement dat voor iedereen toegankelijk is. Door de jaren heen zijn de faciliteiten en locatie verbeterd en is het budget en de kwaliteit van de programmering gegroeid. Een kleine terugblik.

Een gratis evenement voor muziek- en festivalliefhebbers

Het is alweer de zesde keer dat Joppop georganiseerd wordt en het is zeker niet de laatste keer, zo verzekeren de organisatoren, zolang de economische crisis hen geen parten gaat spelen.

Joppop begon ooit in 2004 op de velden van de sportvereniging in Oosterwolde met een vrachtwagentrailer als podium. Daar stonden dan alle bandjes uit de omgeving met het zweet op hun voorhoofd. Voor sommige was het namelijk één van de eerste optredens voor een “groot” publiek. Bij de eerste editie kwamen er meteen 2000 mensen op het festival af, dus Joppop voorzag zeker in een behoefte.

 

Het idee betreffende Joppop was oorspronkelijk ontstaan als een soort protest- festival, vertelt Johan Liest; hij is één van de initiatiefnemers. “We waren in 2001 al begonnen met het maken van plannen, want wij vonden dat er een keer wat moest komen voor de jeugd in Oosterwolde. Ook wilden we jong talent een podium aanbieden om hun kunsten te vertonen. Ironisch genoeg kwam er in de tussentijd ’t Jop, een soort jeugdsoos waar de mogelijkheid werd geboden om als band te kunnen optreden en waar de jeugd zich kon vermaken. Maar dat weerhield de organisatie er niet van om het festival toch plaats te laten vinden, vandaar de naam Joppop.

 

Door de jaren heen is het budget gestaag gegroeid en dan wil je als organisatie ook wat meer kwaliteit bieden. Daarom zijn wij in 2008 begonnen om ook nationaal meer bekende bands naar het festival te trekken”, vertelt Johan. "Zo stonden vorig jaar Voicst, Van Katoen, Believeisadoubt en Krause op Joppop. Over de hele dag gerekend kwamen er maar liefst 4500 mensen op af. Dat is toch een teken dat wij het als organisatie goed doen."

 

Dit jaar is line-up van het festival, die in samenwerking met de programmeurs van Iduna gemaakt wordt, ook sterk. De bands Drive like Maria en Daily Bread verzorgden onlangs nog optredens in De wereld Draait Door. Helaas moest het razendsnel doorbrekende De Staat voor Joppop afzeggen, maar mede dankzij de connecties van Iduna is nu Stuurbaard Bakkebaard geboekt.

 

Maar de organisatie verliest het jeugdige talent ook niet uit het oog, want er wordt nu ook een Joppop Battle georganiseerd in ’t Jop. Deze battle funtioneert tevens als een voorronde van de Kleine Prijs van Friesland (KPVF). Er waren dit jaar acht bands die deelnamen en uit die acht werd een winnaar gekozen. Non Sense, een heel jong bandje uit Wolvega, mag dit jaar op Joppop komen spelen.  

 

Bij dit alles moet je dan ook nog bedenken dat het gehele festival steunt op een organisatie, die alleen uit vrijwilligers bestaat. Die belangeloze medewerking draagt er zeker toe bij dat er in Oosterwolde een gratis, middelgroot festival wordt neergezet. Het grootste gratis toegankelijke festival van Friesland als je het Bevrijdingsfestival buiten beschouwing laat.