The Pitch viert 1e verjaardag

Feestje met Balkan Beatz en Monstertux

Lycke van der Bij ,

Voor het eenjarig jubileum van the Pitch Amplified te Burdaard moest wel groots uitgepakt worden. The Pitch Amplified is hard op weg om een vernieuwend poppodium te worden. Het Burdaarder spektakel vindt elk kwartaal plaats in dorpshuis Pro Rege.

Feestje met Balkan Beatz en Monstertux

Normaliter komt men alleen voor de Elfstedentocht naar Burdaard om langs de Dokkumer Ee de deelnemers aan te moedigen. Stonden we in 1997 nog te koukleumen aan de Ee, anno 2009 gaan we naar Burdaard om te hossen op de muziek van Monstertux, Jitiizer en Balkanbeatz. Met deze bands wil the Pitch ook de vijfde editie een zo gevarieerd mogelijk programma aanbieden. Koek en zopie is er niet bij, wel bier en spek. 

Black Box Red werd als laatste band aan de line-up toegevoegd, maar in Pro Rege mogen ze als eerste het podium op. De twee uitersten die op het podium staan wisselen vocal met drums, keyboard en gitaar af. De heer en dame worden op de site van The Pitch omschreven als een lust voor zowel oor als oog, en niets is gelogen. Black Box Red speelt rock en grunge afgewisseld met indierock en dat klinkt goed.

Daarna volgt Rooster Rampage. Zij zaten 27 april nog in de halve finale van de Kleine Prijs van Friesland, maar ze konden hun hoofd niet boven water houden. Dat is allemaal geweest, nu staan ze in Pro Rege en laten ze zien waar ze voor staan. Verrassende breaks en een hoog punk, trash gehalte.

Het uit Leeuwarden afkomstige Monstertux slaat een heel andere toon aan dan hun voorgangers. Hun naam kan dan wel aanvoelen als een waar raceverhaal, de muziek is vooral dynamisch in melodie. Indierock van de bovenste plank klinkt ditmaal door de straten van het donkere Burdaard. Monstertux toert namelijk niet alleen door het hoge noorden. De monsters hebben al op verscheidene belangrijke plekken gestaan.

Hoogtepunt van de avond is toch Jitiizer. Het sextet speelt, zoals ze zelf aangeven, ‘tongercore’. Na oprichting in 1991 werden zij een jaar later derde in de ‘Lytse Priis fan Snits’ en wat volgt zijn een aantal cd’s. Met deze band word je geslagen door een heet ijzer dat doordrongen is van Fries, speedmetal en ruige mannen. Jitiizer krijgt het publiek ook in Burdaard helemaal los. Na een paar nummers staat menigeen dan ook te ‘pitten’.

De afsluiter van deze spectaculaire avond is Balkan Beatz, zeker niet de minste naam, alleen al vanwege het feit dat ze in 2006 op Lowlands stonden. Volksmuzikanten ontmoeten pop en punk in een geheel vernieuwend jasje. Trompetten, levendige melodietjes, snel afgewisseld met accordeon, laten het publiek zich als echte volksdansers gedragen.

Zo viert the Pitch haar eerste verjaardag, en er zullen vast en zeker nog vele feestjes volgen. Het doel is om elk kwartaal het podium open te gooien voor beginnende en iets minder beginnende bandjes, en zoals het er nu voor staat, kan dat zeker gerealiseerd worden. Een zesde editie zal dus vast snel volgen.