Roos (2)

Vervolgrecensieblogcolumn

Wilbert Elting ,

Onze columnist Wilbert Elting heeft het een klein beetje te pakken van Roos Rebergen. En daarom ging hij nog een keertje naar een concert van haar. Ditmaal in Romein.

Vervolgrecensieblogcolumn

Op een live cd van Conor Oberst is tijdens de intro van het eerste nummer te horen: "Conor, I love you!" Zoiets wilde ik ook naar Roos Rebergen van Roosbeef schreeuwen. Misschien een beetje overdreven, dat wel. In ieder geval zingt Roos beter dan Conor. Maar verder, ze lijken eigenlijk wel op elkaar. Jong en onbegrepen. Mijn generatie. Helemaal dolgedraaid door het postmodernisme. Eenmaal op school, waar moet ik zijn? En welk lokaal? Hopelijk geen gym.

Ik zag haar nu voor de tweede keer. In Leeuwarden. Ze is er op vooruitgegaan, een betere show. Ze was ook wat meer ontspannen. Misschien door de omgeving, Romein heeft een geweldige sfeer met dat hoge plafond en die prachtige timpanen. Toen ze opkwam leek ze nog wat flets, maar eenmaal aan het zingen was ze weer wonderschoon. Er zijn maar weinig meisjes die dat kunnen. Zo onbevangen en spontaan zijn. Ik houd wel van spontane meisjes.

Met het voorprogramma deed ze dit keer niet mee. Dat was wel jammer. De geluidsman deed de koortjes. Ook bij Roosbeef trouwens. Hij speelde ook nog de kazoo. Een instrument waarvan ik dacht dat het alleen in het HEMA verjaardagspakket zat.

Eigenlijk had ze nu niet zoveel zin. - Misschien wist ze niet dat ik er was. Hoe had ze het kunnen weten? Hoe had ik het haar moeten vertellen? – Liever had ze naar het songfestival gekeken. Ik hoop maar dat ze Noorwegen ook het leukste vond. Net als ik. Die jongen die zingt: "I’m in love with a fairytale. Eventhough it hurts." En daar speelt hij dan met zijn viool bij. Roos deed nog een liedje op de accordeon, net als Moldavië op het festival. Aparte instrumenten, aparte artiesten.

Op weg naar huis zag ik haar nog staan bij het kraampje waar de T-shirts en cd’s werden verkocht. Ze stond te praten met het meisje van de merchandise. Een zusje of een vriendin. Iemand in ieder geval die totaal niet muzikaal was, maar toch mee mocht. Ik wilde nog iets tegen haar zeggen, maar wist niet wat. "Goed optreden?" Of: "Ik heb al acht bier gedronken en ben ook onder invloed." Hoe vaak zou ze zulke dingen horen? "Hee Roos, ik ben onder invloed! Hee Roos, ik ben te heet gewassen!" Zou ze dan met haar ogen rollen?

Wie: Roosbeef en Het zesde Metaal
Waar: Poppodium Romein
Opkomst: Voor dat het geen metal was best wel druk