Troubadour Lohues betovert uitverkochte Harmonie Troubadour Lohues betovert uitverkochte Harmonie

Rasechte Drent heeft geen band nodig om te boeien

, Tekst: Jeroen Grendelman. Foto's: Stefan Sloot

Troubadour Lohues betovert uitverkochte Harmonie

Rasechte Drent heeft geen band nodig om te boeien

Tekst: Jeroen Grendelman. Foto's: Stefan Sloot ,

Zoek op ‘Daniël Lohues’ in de uitgebreide 3voor12-database en je ziet ‘t : genoeg over Skik en de Louisiana Blues Club, maar niet over de man allennig. Dat moet veranderen, dus ging 3VOOR12/Friesland donderdagavond naar de Harmonie.

Rasechte Drent heeft geen band nodig om te boeien

Enigszins verbaasd liep hij het podium op. Daniël Lohues kon even niet geloven dat hij zo’n grote zaal in Leeuwarden in z’n eentje had uitverkocht. Symbolisch voor de Drent met zijn oprechte bescheidenheid. Vijfhonderd liefhebbers zaten donderdag vol verwachting klaar voor Allennig III.

 

Lohues opende met een prachtige ingetogen song op een Autoharp, een bijzonder instrument waar ook June Cash (vrouw van Johnny Cash) op speelde. Centraal thema voor de nieuwste parel in het Allennig-vierluik was de zomer. Waar Allennig I en II over de winter en de lente gingen, ging deel drie over verhalen en herinneringen uit de zomer. Soms gebracht met enige weemoed, maar ook vaak erg hoopvol.

 

Een sterk handelsmerk van Lohues is, naast zijn dialect, zijn humor. Hij wist dat prima te gebruiken in de show en kreeg meer dan eens de lachers op zijn hand. Een monoloog over zijn slaapritme: “Ik werd laatst gebeld door een ontbijtprogramma, of ik interesse had om langs te komen. Dus ik vroeg maar hoe laat dat dan was. ‘Acht uur’, zeiden ze. ‘Acht uur?!’ zei ik, ‘Nee, dan lig ik al op bed’”. En naast hard gelach, was er ook enige verbazing toen Lohues een Hollander nadeed in zijn beste ABN. “Zie je wel dat ie ’t kan!”

 

De teksten handelden niet uitsluitend over zomerse verhalen, maar bijvoorbeeld ook over hoe de boeren weggepest worden uit Nederland. Waar ‘farmers’ in Amerika veel aanzien hebben, wordt ‘boer’ bij ons als een scheldwoord gebruikt. Iets wat Lohues niet kan begrijpen en waar hij vervolgens een lied over schrijft. Het fijnste aan de show was dat Lohues precies wist wat ie deed. Na een gitaarliedje even een korte anekdote en dan vervolgens een liedje op de piano.

 

Anders dan wat bij deze muziekrichting niet ongewoon is, verveelde de 38-jarige Drent daardoor geen moment.  Andersom was dat ook zo. Lohues bedankte het publiek een tikje emotioneel voor de warmte die hij ervoer, misschien wel ’t mooiste moment van de avond. Hij gaf het Leeuwardense publiek een prachtige toegift. Na een pianoversie van Op Fietse, die met applaus werd ontvangen, werd afgesloten met Baat Bij Muziek.

 

Lohues treedt nog tot eind mei op in de theaters. Er zijn vast nog wel kaarten te krijgen voor de komende optredens, een echte aanrader voor degenen die van mooie, kleine liedjes houden. Lohues doet het voor de derde keer Allennig, maar nu in grotere zalen. En daar heeft hij absoluut geen band in de vorm van Skik of de Louisiana Blues Club veur nodig.

 

Wie:  Daniël Lohues

Waar:  Harmonie

Opkomst:  Uutverkocht

 

 

 

 

 

 

advertentie
Tags
#nieuws
Laatste nieuws en artikelen van 3voor12 Friesland